Ce inseamna piata jocurilor de noroc pentru economia romaneasca

Ce inseamna piata jocurilor de noroc pentru economia romaneasca

In orice societate dezvoltata, statul isi bazeaza bugetul pe impozite si taxe percepute din multe domenii de activitate, pentru ca intregul sistem sa functioneze in mod echilibrat. Ceea ce se incadreaza la distractie pentru adulti are un regim aparte de taxare si aici ne putem referi la jocurile de noroc, considerate de unii drept vicii, desi caracterul imoral si nesanatos nu poate fi validat atat timp cat aceste forme de divertisment sunt abordate in mod corect, fara excese.

In Romania, jocurile de noroc - clasice si online - sunt complet reglementate de catre legislatia locala si genereaza venituri importante la bugetul de stat, din mai multe considerente. In primul rand, toti operatorii platesc taxe de licentiere si taxe pe activitate, in functie de afacerile generate. Apoi, aceste companii reprezinta angajatori importanti in economie, ceea ce inseamna din nou sume mari platite la bugetul local pentru impozite si taxe legate de munca. Mergand mai departe, se poate ajunge la sume si mai mari luate in calcul daca privim importanta pe verticala a acestui segment de business, care genereaza activitate si in alte domenii.

In anul 2017, sectorul jocurilor de noroc a generat bugetului de stat al Romaniei peste 700 de milioane de euro in impozite si taxe. Este asadar o constribuie semnificativa. Conform declaratiilor lui Sorin Constantinescu, presedintele Asociatiei Organizatorilor de Cazinouri din Romania, in industria jocurilor de noroc sunt 50.000 de angajaţi, cu un salariu mediu de 500 euro. Doar de aici vorbim de aproximativ 180 milioane de euro reprezentand impozite pe salarii.

La sloturi (pacanele), un segment important de jocuri de noroc, sunt 72.000 de aparate in toata tara, pentru care se platesc 200 de milioane de euro taxa anuala de licentiere. Aparatele au un payout intre 95% si 97% (procentul platit catre jucători), deci organizatorul incaseaza 100 lei din care 95 lei ii returneaza in cele din urma jucatorilor. In paralel, se platesc taxe si impozite spre stat, astfel incat cei din aceasta industrie atrag atentia ca domeniul nu este atat de profitabil precum exista aparenta in societate.

Mai nou se dezvolta segmentul online al jocurilor de noroc - pariuri sportive, poker si cazino. Exista o piata reglementata de catre Oficiul National pentru Jocuri de Noroc, cu licente acordate in special unor companii cu experienta internationala, care au investit sume importante si pe piata romaneasca. Tot mai multe persoane sunt interesate de aceasta forma de divertisment cu acces de la distanta, prin intermediul internetului, iar statul incaseaza sume tot mai importante si de pe acest segment.

Jocurile de noroc reprezinta un capitol de mare importanta in economia oricarui stat dezvoltat. Desi subiectul este oarecum sensibil, este important de spus ca acest domeniu este unul cerut de societate si implicit necesar, deci solutia inteligenta este aceea de a reglementa corect toate aspectele si de a exista un sistem de impozitare si taxare care sa satisfaca toate partile implicate. Altfel spus, taxe suficient de mari pentru ca bugetul sa castige multi bani, dar suficient de mici pentru ca industria sa poata obtine profit, deci activitatea operatorilor sa aiba sens pentru afaceri de succes.