Ce venituri salariale pot obţine mamele aflate în concediu pentru creşterea copilului?

Ce venituri salariale pot obţine mamele aflate în concediu pentru creşterea copilului?

Prin intermediul unei analize recente, EY România atrage atenţia asupra unor aspecte de natură financiară care privesc în special mamele aflate în concediu pentru creşterea copilului. Astfel, persoanele care fac parte din categoria menţionată anterior pot obţine venituri de natură salarială pe durata concediului atât timp cât aceste venituri nu depăşesc pragul de 6250 lei pe an.

Aspecte esenţiale privind concediul pentru creşterea copilului

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, atât mama, cât şi tatăl (părinţi naturali) pot beneficia de acest drept. Totodată, cu scopul de a spori gradul de protecţie legislativă, concediul și indemnizația de creștere a copilului se pot acorda în aceeaşi manieră şi părinților adoptivi sau tutorilor legali.

În principiu, există două condiții fundamentale ce trebuie îndeplinite pentru a fi antrenată noţiunea de concediu pentru creşterea copilului. În primul rând, părinţii trebuie să fi obținut venituri impozabile timp de 12 luni în ultimii doi ani anterior naşterii copilului preluării tutelei sau adopției. Suplimentar, este necesar ca aceştia să aibă domiciliul sau reședința legală în România, să locuiască împreună cu copilul pentru care se solicită acest drept și nu în ultimul rând, să se ocupe realmente de creșterea minorului.

Dacă ne raportăm la durată, ca regulă, concediul pentru creșterea copilului se acordă pentru o perioadă de maximum doi ani. Excepţia este reprezentată de situaţia copiilor cu handicap, perioada de repaus fiind de cel mult trei ani în acest caz. Un aspect important, pe toata durata concediului, angajatul va primi un ajutor financiar, respectiv indemnizația de creștere a copilului.

Din perspectiva modului de calcul al indemnizației, acesta reprezintă 85% din media veniturilor nete realizate de solicitant în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori nașterii copilului. De asemenea, există anumite limite în stabilirea indemnizației lunare, anume minimă, de 1.250 lei lunar și maximă, de 8.500 lei.

Practic, indemnizația de creștere a copilului constituie un ajutor oferit de statul român, fiind integral suportată de către autorităţi. Părinţii care optează pentru reluarea activităţii profesionale pierd acest drept.

Pragul de 6250 lei an se modifică începând cu 1 martie 2022

Potrivit specialiştilor EY, salariatelor mame aflate în concediu de creştere a copilului le este recunoscută posibilitatea de a obţine venituri de natură salarială, indiferent că vorbim de contracte de muncă în varianta clasică sau diverse colaborări per proiect.

Principala condiţie: totalitatea veniturilor obţinute într-un an să nu depăşească pragul de 5 ori valoarea minimă a indemnizaţiei conform legislaţiei în vigoare. Altfel spus, suma care nu este recomandat a fi depăşită este de 6.250 lei, adică 5 X1.250 de lei. Pe de altă parte, în funcţie de actualizarea indicatorului social de referinţă, valorile menţionate se vor schimba începând cu 1 martie 2022.

Totodată, părinţii care revin în câmpul muncii mai devreme de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni pot beneficia de un stimulent de inserție în valoare de 1.500 lei.

Principalele surse de informare:

→ Ordonanţa de Urgenţă nr. 111 din 8 decembrie 2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor

→ Ordonanţa de Urgenţă nr. 26 din 7 aprilie 2021 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor

→ Legea nr. 89 din 2 mai 2019 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor

→ Ey.com/ro.