Cei mai multi candidati nu trec cel mai simplu test al interviului de angajare

Cei mai multi candidati nu trec cel mai simplu test al interviului de angajare

 

Interviul de angajare este un drum cu doua sensuri, este important atat pentru angajatori, cat si pentru candidati. Este un proces de cunoastere si de stabilire a unor termeni de colaborare. Am mentionat intr-un articol anterior ca este important sa te pregatesti pentru orice interviu, sa ai un set de intrebari pe care sa le adresezi si astfel sa afli cat mai multe informatii despre compania unde vrei sa lucrezi. Cu toate acestea, cei mai multi candidati nu trec cel mai simplu test al interviului de angajare.

De ce nu trec cel mai simplu test al interviului de angajare? Pentru ca foarte multi dintre candidati se pierd in detalii sau vorbesc despre lucruri care nu isi au rostul in cadrul unei discutii oficiale. Printre intrebarile ce iti pot fi adresate in cadrul interviului, cea mai simpla dintre ele poate fi cea mai grea.

Orice interviu de angajare are ca principal scop cunoasterea. Iar angajatorii isi doresc sa stie mai multe lucruri despre cei care aplica pentru un post. Momentul cel mai dificil apare atunci cand un angajator ii ofera candidatului oportunitatea de a se exprima.

“Spune-mi mai multe despre tine” - este momentul in care orice candidat poate exprima orice isi doreste. Insa acest moment poate fi si o capcana, pentru ca influenteaza intr-o masura destul de mare cursul interviului.

Cei mai multi angajatori sustin ca prima impresie conteaza cel mai mult. Astfel, dupa discutiile de introducere si de cunoastere, acest moment este unul decisiv pentru candidat. In functie de informatiile pe care le ofera un candidat, angajatorul va lua o decizie. Va aloca mai mult timp interviului sau va incheia discutia.

Iar cei mai multi candidati nu trec cel mai simplu test al interviului de angajare din simplul motiv ca ofera prea multe detalii despre istoricul lor profesional. Despre posturile ocupate anterior si despre responsabilitatile pe care le-au avut. Iar angajatorii nu vor sa stie toate aceste detalii, deoarece au citit deja CV-ul fiecarui candidat. In schimb, orice angajator si-ar dori ca un candidat sa povesteasca mai mult despre el.

Un angajator vrea sa descopere ce fel de persoana este candidatul care s-a prezentat la interviu. Ce aport poate sa aduca companiei si ce viziune are.

 

Cum sa treci cel mai simplu test al interviului de angajare

 

“Spune-mi mai multe despre tine” - cum sa raspunzi!

 

1. Fa un sumar al experientei tale profesionale

 

Nu este ceva gresit sa vorbesti despre experienta pe care o ai, insa este esential sa punctezi doar lucrurile pe care le consideri esentiale. De exemplu, daca aplici pentru o pozitie de manager, mentioneaza care sunt punctele tale forte. Ce te recomanda pentru aceasta pozitie, ce rezultate profesionale ai avut in trecut pe un post similar sau ce viziune ai pentru dezvoltarea companiei.

 

2. Povesteste despre tine

 

Pe langa experienta pe care o ai, este important sa povestesti despre tine. In acest fel vei reusi sa aduci mai multa valoare si sa adaugi cateva puncte bonus. Povesteste despre un proiect de succes, despre o provocare profesionala sau despre un moment relativ amuzant, dar care s-a incheiat bine atat pentru tine, cat si pentru compania in care ai lucrat.

 

 

3. Fa-ti temele inainte sa te prezinti la interviul

 

Daca vrei sa faci o impresie buna si sa FII SIGUR CA SEMNEZI CONTRACTUL, fa-ti temele inainte sa te prezinti la interviu! Cauta date despre compania unde vrei sa lucrezi, despre directorul companiei si despre manager, despre activitatea firmei, cota de piata, viziune, capital sau orice informatie pe care o consideri utila. In acest fel vei putea sa iti exprimi punctul de vedere in ce priveste profilul companiei si vei putea veni cu cateva idei pentru dezvoltare.

 

4. Fii tu insuti/insati

 

Daca vrei sa faci o impresie buna la interviul de angajare, afla ca si angajatorul vrea sa te cunoasca cat mai bine. Falsitatea poate fi observata foarte usor, motiv pentru care nu este recomandat sa abordezi subiecte care nu te avantajeaza. Mai mult decat atat, este important sa intelegi ca orice interviu are ca principal scop cunoasterea. Daca esti o persoana sincera, angajatorul va putea determina cum va decurge mai departe interviul. Daca esti persoana pe care compania o cauta sau daca nu corespunzi cerintelor companiei.

Desi exista foarte multe reguli si sfaturi cand vine vorba de interviul de angajare, foarte multe lucruri se schimba in momentul in care te prezinti la o discutie oficiala. Cu toate acestea, este bine sa iti exprimi deschis parerea, sa ai o atitudine relaxata si sa raspunzi sincer la intrebarile care iti sunt adresate. Vei avea sanse mai mari sa treci cu bine interviul de angajare si sa incepi un job nou.

Te-ar putea interesa si: Cum sa ai succes la job. Sfaturi esentiale de care sa tii cont!