Cele mai bune tari din Europa pentru parintii care lucreaza

Cele mai bune tari din Europa pentru parintii care lucreaza

Indiferent daca asteptati primul copil sau sunteti la al 3-lea copil, exista cativa factori majori care joaca un rol important in cresterea unui copil.

Sistemele care ofera concediu parental platit adecvat si facilitati educationale de inalta calitate pentru copii sunt doar cateva considerente, alaturi de siguranta si accesul la ingrijirea medicala.

Asadar, va prezentam top 5 tari din Europa care ofera cele mai favorabile conditii pentru parintii care lucreaza:

Islanda

De la 1 ianuarie 2021, concediu postnatal a fost prelungit de la 10 luni la 12 luni atat pentru copii nou-nascuti, cat si pentru cei adoptati.

Concediul pentru crestere poate fi impartit intre parinti si acestia au dreptul sa primeasca 80% din salariul lor in aceasta perioada, cu conditia ca este angajat de minim 6 luni pe piata interna a muncii.

Un alt benefiul este faptul ca pana la implinirea varstei de 8 ani a copilului, exista si posibilitatea de a lua un concediu temporar fara plata.

Perioada prenatala si nasterea sunt gratuite in Islanda, daca o femeie are asigurare de sanatate.

Estonia

Concediul de maternitate in Estonia este de 140 de zile, precum si alte 435 de zile de concediu platit integral , care nu poate fi impartit cu un membru al familiei.

Pe de alta partea, tatii primesc 30 de zile de concediu platit, care poate fi adaugat la cele 435 de zile.

Toti rezidentii Estoniei care lucreaza macar o luna beneficiaza de asigurare de sanatate gratuita, pe langa asta toate femeile insarcinate si copiii pana la varsta de 19 ani au asigurare gratuita.

Finlanda

In timp ce capitala Helsinki ocupa primul loc in lume pentru cel mai bun echilibru intre viata profesionala si viata privata, Finlanda are drepturi generoase de concediu pentru parinti.

Femeile insarcinate isi pot lua concediu platit cu 50 de zile inainte de nastere si pentru un total de 105 zile, iar concediul de maternitate poate dura si 3 ani. Tatii au dreptul la 54 de zile de concediul, dintre care 18 pot fi in acelasi timp cu mama.

Asistenta medicala este disponibila tuturor rezidentilor si, desi nu este gratuita, este finantata prin impozitare, iar taxele sunt relativ mici.

Norvegia

Parintii norvegieni isi pot lua un concediu combinat de 12 luni in plus fata de un an de concediu post-natal acordat fiecarui parinte. Asta inseamna ca concediul se poate ridica la 2 ani.

Tara are o asigurare de sanatate universala, finantata din taxe si doar 10% din populatie opteaza pentru o asiguare privata. Aceasta acopera ingrijirea ambulatorie, cea spitaliceasca si sanatatea mintala, precum si unele medicamente pe baza unor prescriptii medicale.

Danemarca

Cand vine vorba de echilibru dintre viata profesionala si cea privata, se stie ca angajatii din Danemarca parasesc serviciul in jurul orei 16:00 pentru a-si lua copii de la scoala.

Concediul parental este in total de 52 de saptamani, 32 dintre care pot fi stabilite intre parinti.

Speranta de viata in Danemarca depaseste alte natiuni europene si toti cetatenii sai au acces egal la servicii medicale gratuite. In plus, sistemul este recunoscut pentru serviciile de calitate datorate tehnologiei avansate si stabilitatii economice a tarii.

Printre tarile care ofera cele mai bune conditii si benefiicii pentru intemeierea familie in Europa se numara si Olanda, Elvetia sau Austria.