Certificat energetic. Ce este bine sa stii despre acesta?

Certificat energetic. Ce este bine sa stii despre acesta?

Certificatul de performanta energetica (mai cunoscut sub numele de certificat energetic) este un document esential la orice tranzactie imobiliara, exceptie facand doar anumite cladiri, cum ar fi cele individuale, de pana in 50 de metri patrati sau cele care nu sunt locuite mai mult de 4 luni pe an.

Eliberat de un auditor energetic atestat in conditiile legii, acest act isi gaseste locul in foarte multe domenii, fiind ideal pentru achizitia unei locuinte prin programul "Prima casa" sau pentru obtinerea diverselor documente de la administratia financiara.

Chiar daca, in principiu, orice proprietar cunoaste anumite detalii despre aa-numitul certificat energetic, exista inca o multime de necunoscute, care trebuie sa fie lamurite.

Iata, asadar, cateva lucruri pe care este bine sa le stii despre certificarea energetica.

 

Certificat energetic pentru Prima Casa

 

Cei care doresc sa achizitioneze o locuinta prin programul "Prima Casa" au nevoie de un certificat energetic, obligatoriu, in acest caz, inca din anul 2011. Este foarte important de stiut faptul ca pentru a se incadra in cerintele programului, locuinta trebuie sa faca parte din clasa de eficienta energetica A, B sau C.

 

Valabilitatea unui certificat energetic

 

 Un certificat energetic este valabil timp de 10 ani, timp in care locuinta beneficiaza de o serie de avantaje si de informatii utile referitoare la emisiile de CO2 si la consumul energetic.

 

Necesitatea unor inspectii periodice

 

Pentru a se obtine o reducere cat mai mare a consumului de energie si pentru a se limita emisiile de dioxid de carbon, o data la 5 ani trebuie sa fie efectuate inspectii. Sunt supuse inspectiilor locuintele care se incalzesc cu sisteme de incalzire echipate cu cazane, indiferent ca utilizeaza combustibil lichid sau combustibil solid neregenerabil. In principiu, sistemele de incalzire care au nevoie de inspectii sunt cele cu o putere nominala intre 20 si 100 kW.

 

Riscurile in cazul in care nu exista un certificat energetic

 

Lipsa unui certificat energetic poate sa insemne o serie de riscuri la care se expune atat vanzatorul, cat si cumparatorul. In primul rand, exista riscul de a comercializa locuinta la pretul gresit, ceea ce poate sa fie extrem de neplacut pentru una dintre parti. Vanzatorul risca cu atat mai mult, cu cat contractul de vanzare-cumparare poate sa fie declarat nul in cazul in care vanzatorul reclama absenta certificatului de performanta energetica.

 

Audit energetic sau certificat energetic?

 

Foarte multa lume face confuzie intre auditul energetic, care este un proces complex ce ofera atat informatii cat si solutii concrete, si certificatul energetic, care este un document prin care se atesta apartenenta locuintei de o anumita clasa de eficienta energetica. Certificatul energetic poate sa fie realizat de catre orice tip de auditor, indiferent ca este auditor de gradul I sau II, in timp ce auditul este realizat doar de catre auditori de gradul I.

 

Pretul certificatului. Preturile pot sa difere destul de mult de la auditor la auditor. In principiu, cel mai mic pret pentru o certificare energetica a unei garsoniere este de 130 de lei, acesta crescand in functie de suprafata ce necesita certificare.

 

Documente necesare pentru emiterea unui certificat energetic

 

Pentru a beneficia de certificare de performanta energetica pentru locuinte, beneficiarul trebuie sa furnizeze o serie de documente si de informatii: planul de arhitectura al locuintei, numarul de camere, anul de constructie al imobilului, regimul de inaltime, adresa, orientarea cardinala, tipul de utilitati sau starea diverselor instalatii.

Informatiile tehnice pot sa continue cu orice alt detaliu care are capacitatea de a influenta eficienta energetica, cum ar fi: starea instalatiilor din subsol, tipul de tamplarie pe care il are apartamentul sau starea ghenelor de ventilare din apartament. Cu cat informatiile sunt mai corecte, cu atat auditorul poate sa ofere o certificare energetica mai rapid si mai eficient.