Companiile vor primi bani gratis de la stat. Despre ce sume este vorba

Companiile vor primi bani gratis de la stat. Despre ce sume este vorba

Daca din momentul lansarii IMM Invest, nemultumirile antreprenorilor s-au legat de faptul ca banii veniti prin acest mecanism sunt rambursabili, iata ca situatia s-a schimbat. Companiile vor primi, totusi, bani gratis de la stat. Iata despre ce sume este vorba, conform ministrului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri:

Cine ia bani si in ce conditii

Microgranturi pentru firme şi PFA-uri in valoare de 2.000 euro, acestea urmand sa se acorde sub forma de suma forfetara in valoare de 2.000 de euro fiecare. Bugetul total disponibil va fi de 100 de milioane de euro, din care 85% de la UE şi restul de la bugetul de stat. Beneficiarii vor fi IMM-uri care nu au angajaţi, precum şi PFA care activează ca medici sau în domeniul artistic/creativ. Printre domeniile eligibile regasim activitai precum editarea cartilor, fabricarea bijuteriilor, productia cinematografica, activitati sportive, recreative si distractive etc.

Granturi de capital de lucru cu valori cuprinse intre 2.000 si 150.000 euro, valoarea acestora urmans sa varieze ca procent din cifra de afaceri pe anul 2019 a firmelor beneficiare (IMM-uri a căror activitate a fost afectată de răspândirea virusului COVID-19 sau a căror activitate a fost interzisă prin ordonanţe militare pe perioada stării de urgenţă şi/sau pe perioada stării de alertă, în condiţiile specifice prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă). Printre condiţiile de acordare se menţine criteriul ca firma solicitantă să aibă certificat de situaţie de urgenţă (CSU), aceste certificate putand fi solicitate de la Ministerul Economiei până pe data de 15 iunie 2020.

Granturi pentru investiţii intre 50.000 si 200.000 euro, acestea urmand sa fie acordate pe bază de proiect depus de firma beneficiară şi aprobat de Ministerul Economiei, prin AIMMAIPE (Agenţiile pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Atragere de Investiţii şi Promovare a Exportului). Firma beneficiară va trebui să vină cu un aport propriu la cheltuielile eligibile de cel puţin 15%, acest aport urmand sa fie de 30% pentru firmele din Bucureşti şi judeţul Ilfov.

Microgranturile pentru firme, mai degraba praf in ochi

Sunt aceste masuri potrivite pentru situatia actuala a economiei romanesti? Teoretic, daca ne referim la sume nerambursabile, asa-numitii „bani gratis”, bineinteles ca da, oricui ii convine acest lucru oricand. Dar daca ne uitam, de exemplu, la microgranturile de 2000 de euro pentru firme si PFA-uri, realizam rapid ca sunt mai mult ceea ce se cheama praf in ochi, suma respectiva reusind cu greu sa acopere doua salarii cu tot cu taxele catre stat. Ori tocmai, ca acest tip de firme si societati reprezinta vasta majoritate si ele au cel mai mare nevoie de ajutor sustinut, o lunga perioada de timp, actuala criza neavand cum sa dureze numai o luna de la momentul acordarii sumei respective. Cu atat ai mult cu cat Guvernul aproape ca nici nu da bani de la el, ci in proportie de 85% de la Uniunea Europeana. Cat despre granturile de capital de lucru care au nevoie musai de Certificat de Situatie de Urgenta in conditiile in care acesta nu putea fi obtinut decat pana la data de 15 iunie, desi criza continua, ce sa mai vorbim? Dar poate ca nu intamplator masurile de sprijin pentru firme oferite de Guvern de la debutul pandemiei au fost deja clasificate ca fiind printre cele mai slabe din intreaga Europa.