Cum poți calcula costurile aferente unui leasing financiar?

Cum poți calcula costurile aferente unui leasing financiar?

Investițiile companiilor în active corporale necesită sume mari de bani și capital blocat pentru perioade lungi, mai exact, până la amortizarea cheltuielilor. Dacă dorești însă bunuri noi pentru compania ta, cum ar fi automobile sau utilaje, există o variantă avantajoasă și ușor de gestionat: un leasing financiar. Cum funcționează? Tu alegi bunul de care firma are nevoie, achiți un avans, iar societatea de leasing financiar îl cumpără. Ulterior, plătești ratele periodice și suma reziduală, iar bunul devine proprietatea ta.

Costuri aferente leasingului financiar pot fi derutante la început. De la estimarea taxelor totale, până la alegerea perioadei contractuale, antreprenorii preferă să obțină o evaluare financiară a costurilor înainte de a opta pentru acest tip de împrumut. Tocmai de aceea companiile de leasing oferă suport și instrumente online prin care poți înțelege și calcula toate taxele și costurile. Acest instrument poate fi accesat imediat și se numește Calculator Leasing.

Cum funcționează un Calculator Leasing?

Gestionarea corectă a costurilor poate fi o adevărată provocare, însă utilizarea unui calculator de leasing te va ajuta să construiești un plan eficient pentru afacerea ta. Vei estima rapid și ușor costul total al finanțării, mai exact avansul minim de plată, termenul maxim al contractului, valoarea ratei lunare, valoarea reziduală și comisionul perceput.

În general, pentru cumpărarea unei mașini, contravaloarea avansului este de minimum 15%, uneori chiar de 10%. Cu toate acestea, poți afla procentele și costurile defalcate instantaneu prin utilizarea unui calculator de leasing online. Pe de altă parte, dacă firma ta semnează un contract pentru o sumă mai mare, plata în avans poate fi de până la 50%, ceea ce va reduce foarte mult valoarea ratei lunare. Totuși, dacă plata în avans este mai mică, costul total al leasingului crește.

În cazul unui contract de leasing, ca și în cazul unui credit, cel mai important cost este dobânda. Aceasta depinde de diferiți factori, cum ar fi perioada de finanțare sau avansul plătit. De obicei, contractele pe termen scurt beneficiază de rate mai mici ale dobânzii. În ceea ce privește plata ratelor, termenele pot fi flexibile, în funcție de veniturile companiei tale și de varianta preferată. Prin urmare, tarifele pot fi lunare, trimestriale sau sezoniere.

Valoarea reziduală este suma pe care firma solicitantă trebuie să o plătească la sfârșitul perioadei contractuale. Acesta este un procent din valoarea totală a mașinii și este invers proporțională cu rata lunară. Așadar, atunci când optezi pentru o valoare reziduală mare, rata lunară scade. Dacă estimezi că vei avea un capital semnificativ la finalul contractului, poți alege o valoare reziduală mai mare. Dacă dorești să afli suma minimă sau maximă care trebuie plătită la sfârșitul contractului, simulează variantele convenabile printr-un calculatorul leasing, până găsești opțiunea optimă pentru tine.

În concluzie, metodele de finanțare depind în mare măsură de specificul firmei și de oportunitățile apărute. Leasingul financiar răspunde nevoilor de finanțare imediată și de flexibilitate contractuală atunci când vine vorba de avans, rate, valoare reziduală și termen de plată. Înainte de a opta pentru acest tip de finanțare, consultă un calculator leasing online pentru a estima pe loc costurile pe care le implică un astfel de contract