Cum putem sterge datoriile catre stat? Specialistii explica:

Cum putem sterge datoriile catre stat? Specialistii explica:

Mult discutata amnistie fiscala de care beneficiaza romanii pana pe data de 15 decembrie 2020 i-a facut pe multi sa viseze frumos. Vor reusi oare sa stearga datoriile catre stat? Specialistii avocatnet identifica 8 variante in care putem face acest lucru, dintre care le enumeram pe cele mai importante:

1. Obligații principale restante la 31 martie 2020:

Aici, principalul se poate stinge prin plată, compensare, executare silită, scutire, anulare, prescripție, dare în plată, potrivit codului fiscal. Potrivit specialistului, putem avea fie propria declarație fiscală, depusă anterior acestei date, fie o decizie de impunere comunicată anterior și care a făcut accesorii între timp, dar nu se poate vorbi despre obligațiile suspendate.   

2. Titlul de creanță suspendat la 31 martie 2020:

În ordonanța 69/2020, Guvernul spune că nu consideră obligații de plată restante la data de 31 martie 2020 pe cele stabilite în acte administrative a căror executare este suspendată în condițiile legii la data de 31 martie 2020 inclusiv. Dar spune că contribuabilul poate renunța la acea suspendare și astfel poate beneficia de amnistie. De asemenea, e posibil ca până la 15 decembrie suspendarea să înceteze, caz în care obligațiile acelea intră în aplicarea amnistiei.

3. Accesoriile generate de obligatiile principale stinse la 31 martie 2020:

Aici, explica specialistii, nu mai trebuie făcută plata obligației principale, pentru că ele au fost stinse deja, însă apare întrebarea: cum s-au generat accesorii pentru acestea? Ar putea fi vorba, explica acelasi specialist, de unele obligații de plată din 2018, pentru care în 2019 nu s-a plătit nimic, s-a plătit apoi principalul, iar accesoriile s-au acumulat, însă impunerea lor s-a făcut mai târziu, prin control fiscal.

4. Obligațiile principale rectificate de la 1 aprilie 2020:

In acest caz este vorba de situațiile în care contribuabilii și-au reanalizat situația fiscală și au declarat suplimentar, prin rectificative, obligații principale cu scadențe anterioare datei de 31 martie. Condițiile sunt însă ca rectificativele să fie depuse de la 1 aprilie până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv. În această ipoteză pot intra, potrivit ordonanței, și situațiile de corectare a erorilor din deconturile de TVA.

Datoriile romanilor sunt mari in raport cu veniturile lor

Pentru a aseza subiectul in context, trebuie spus ca datele statistice prezentate intr-un raport Credit Suisse din anul 2019 arată că, în ultimii 18 ani, românii au acumulat mai multe datorii decât averi. Dacă în anul 2000 datoria medie care revenea fiecărui roman adult era de doar 31 de dolari, în următorii 18 ani, ea a crescut de aproape 83 de ori, în timp ce averea, care era de 2.351 de dolari, a crescut doar de opt ori. Cel mai mare nivel al datoriei s-a inregistrat in anul 2013, cand  fiecărui român i-au revenit 2.789 de dolari.

In concluzie, desi datoriile catre stat ale romanilor nu sunt mari comparativ cu cele ale cetatenilor altor state, raportat la venituri acestea sfarsesc prin a fi mari, tinandu-i captivi in acelasi cerc vicios al saraciei. Aspect, din pacate, cu atat mai valabil in aceasta perioada dificila.