Cum ramanem productivi, in vremuri tensionate? Razboiul din Ucraina si impactul asupra vietii sociale si profesionale

Cum ramanem productivi, in vremuri tensionate? Razboiul din Ucraina si impactul asupra vietii sociale si profesionale

Productivitatea la locul de munca este puternic influentata de mediul de lucru, evolutia societatii si aspectele de ordin personal. Un angajat cu o viata personala agitata si probleme acasa intampina dificultati in a da randament la locul de munca. Totodata, evenimentele care se produc in societate au un impact major asupra productivitatii angajatilor.

Lipsa de predictibilitate, teama si incertitudinile generate de pandemia COVID-19 spre exemplu, si-au pus amprenta asupra activitatii profesionale a multora. La fel si nevoia de a lcura de acasa pentru a evita raspandirea virusului a dat peste cap vietile oamenilor. Acum, cand lucrurile pareau sa se indrepte spre o normalitate, razboiul din Ucraina zguduie din nou intreaga umanitate. Valul de informatii, oficiale si neoficiale, reale si fake news, drama refugiatilor care ajung in comunitatile din Romania, batalia sangeroasa care se da la granitele tarii, influenteaza puternic starea de spirit a romanilor, de la mic la mare. In aceste conditii, pentru multi dintre noi devine dificil sa ramai eficient din punct de vedere profesional. Iata cateva sfaturi pentru a ramane productivi, chiar si in vremuri tensionate ca acestea:

  1. Informeaza-te, dar evita sursele toxice

Este important sa fim la curent cu ce se intampla dincolo de granitele tarii, cu masurile luate de autoritati, cu evolutia situatiei refugiatilor, insa trebuie sa cernem sursele de informare. Exagerarile, fenomenul fake news, exploatarea dramei refugiatilor pentru audienta nu ne fac bine. Dupa o zi de munca aglomerata, nu este deloc sanatos sa ne asezam in fata televizorului si sa asimilam tot ce ni se ofera prin mass-media. De aceea, e important sa alegem surse oficiale, sa evitam programe toxice, sa discernem informatiile aparute in social-media si sa ne oferim timp de odihna suficient. In caz contrar, incheiem ziua agitati, ne incarcam cu date nesanatoase si astfel scade si capacitatea de concentrare si a doua zi nu vom putea da dovada de productivitate.

  1. Alege sa ajuti, daca asta iti ofera un sentiment de bine

Toate autoritatile locale, ONG-urile, institutiile publice si intreaga societate civila s-a mobilizat in Romania pentru a veni in sprijinul refugiatilor din Ucraina, oameni ca noi, care s-au trezit peste noapte intr-un razboi care nu este al lor. Este imposibil sa nu te emotioneze sau sa nu te marcheze drama acestora, insa in loc sa te lasi dominat de panica, temeri, incertitudini si sa te gandesti la posibilitatea unui razboi si la tine in tara, alege sa abordezi situatia diferit. Ofera o mana de ajutor, mergi si doneaza, ofera-te voluntar in timpul liber la punctele de ajutor sau colectare. Aceste activitati iti ofera o stare de multumire, de bine, te ajuta sa ramai concentrat pe ce este important si sa iti pastrezi randamentul si in viata profesionala.

  1. Vorbeste despre evenimente, dar incearca sa nu cazi in capcana scenaritei

Despre razboiul din Ucraina se vorbeste peste tot: la televizor, in social-media, pe strada, in familie, la locul de munca. Sa te detasezi de situatie nu inseamna sa eviti total astfel de discutii. Este normal sa comentezi alaturi de colegii de munca, in pauza de pranz, despre conflictul armat din tara vecina, dar stai departe de scenarita. Nu iti imagina inutil escaladarea conflictului, episoade care se pot intampla, sau NU, nu inmagazina sentimente negative si nu te lasa dominat de temeri. Discuta despre ce simti, analizeaza obiectiv evenimentele, dar nu lasa aceste dezbateri sa te copleseasca.