Cum recunosti angajatii problematici inainte de a lucra cu ei

Cum recunosti angajatii problematici inainte de a lucra cu ei

Una dintre cele mai mari inconveniente pe care le poate avea o companie sunt angajatii problematici.

Daca in viata personala ne putem detasa de persoanele disfunctionale, in cea profesionala intervin dificultati.

Instabilitatea poate aparea in echipa, iar daca alti angajati il simpatizeaza pe colegul problematic, i-ar putea urma calea in viitor.

Cheia este sa fii prudent atunci cand recrutezi.

 

Foloseste-ti inteligenta emotionala

Cand intervievezi candidati, fii atent la gesturile lor, vezi daca pot mentine contactul vizual, daca sunt siguri pe ceea ce spun. In cazul in care vorbesc repede, au o exprimare vaga sau isi vorbesc fostul angajator de rau, s-ar putea sa ai de-a face cu un angajat disfunctional.

In general, oamenii incearca sa se comporte cat mai bine la un interviu. Daca intr-o discutie de jumatate de ora apar detalii compromitatoare, gandeste-te la ce ar putea sa apara dupa trei luni.

 

Testeaza-i

Poate ca nu se practica peste tot, dar cateva ore de lucru de proba ar putea reprezenta o metoda mult mai eficienta de recrutare.

Pur si simplu ii aloci potentialului angajat o jumatate de zi in care sa stea la birou, sa primeasca cateva sarcini esentiale si sa interactioneze cu angajatii tai.

Vei vedea cum se descurca, cum isi stapaneste emotiile si cum isi trateaza colegii. Sigur, procedura nu garanteaza o precizie de 100%, dar tot e mai eficienta decat o jumatate de ora de interviu in care vorbesc mai mult aparentele.

Au fost cazuri in care, in urma acestui model de recrutare, angajatii au aratat o atitudine orientata strict catre sine, au devenit violenti sau chiar au decis ca nu vor sa continue activitatea alaturi de respectiva companie.

 

Apeleaza la cei mai buni oameni pe care ii ai

Oamenii productivi isi aleg prieteni cu aceleasi calitati. Exista o sansa foarte mare ca actualii tai angajati sa cunoasca deja pe cineva care sa isi poata face treaba la fel de bine.

Asa ca nu mai astepta; contureaza profilul membrului de care ai nevoie si atunci cand stii exact ce anume iti doresti, apeleaza la angajatii tai.

Ti-ar putea oferi informatii mult mai relevante si obiective decat oamenii din exterior, mai ales daca fac parte din echipa ta de mult timp.

 

Nu uita, detaliile mici fac diferenta. Ai grija la oamenii pe care ii aduci in echipa ta, pentru ca ar putea strica echilibrul productivitatii.

Incearca sa treci peste convingerile tale, sa fii obiectiv. Daca o persoana nu e chiar genul tau, dar s-ar potrivi in echipa si ar putea face o treaba excelenta, de ce sa nu ii acorzi o sansa?

 

Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de FacebookTwitter sau LinkedIn!

Sursa: Entrepreneur

Traducere: Andrei Bobe