Cum sa profiti la maximum de bugetul limitat al unei afaceri

Cum sa profiti la maximum de bugetul limitat al unei afaceri

Sa fii antreprenor iti aduce unele avantaje in materie de libertate de decizie si posibil in materie de bani (daca ai succes!), insa cu siguranta iti va oferi si... multe batai de cap! Esti propriul tau sef, spun cu invidie toti cei din afara... Din viziunea ta, realitatea este ca ai multi sefi - fiecare client in parte, care iti ofera cate un "job" pe care il poti pierde foarte usor (clientii sunt sefi extrem de pretentiosi, exigenti, care te sanctioneaza "fara mila"...).

Sa te ocupi de o afacere inseamna obligatoriu sa fii destept, sa cauti mereu solutii la probleme, sa te asiguri ca angajatii tai isi primesc salariile, dar si ca platesi la timp chirii, utilitati, taxe si impozite... Daca ai buget limitat in afacerea ta recent lansata sau daca s-au schimbat conditiile de piata si ai cheltueli in crestere sau / si venituri in minus, atunci trebuie sa gasesti idei astfel incat sa profiti la maximum de fiecare ban cheltuit!

Ca peroana fizica, este relativ usor sa faci economii, in sensul ca pur si simplu te limitezi la unele cheltuieli, mergi mai rar la mall, iesi mai putin sa mananci seara la restaurant, mai anulezi din vacante si calatorii... Insa cand vine vorba despre afaceri, lucrurile sunt mult mai complicate. Cele mai multe cheltuieli sunt obligatorii, de ele depinde in sine afacerea ta. Si totusi...

Vezi planul de afaceri sau balanta de cheltuieli si venituri pe luna trecuta si analizeaza fiecare detaliu. Unde poti incerca optimizari? Poti cauta oferte mai bune chiar si in privinta serviciilor de telefonie si internet, caci mediul este extrem de concurential. Cauta furnizori alternativi, negociaza cu cei actuali, incearca orice varianta. Atentie, nu alege variante mai ieftine, dar mai slabe din punct de vedere calitativ, caci nu merita sa aduci riscuri mai mari afacerii. Pot fi gasite insa solutii inteligente... Spre exemplu, daca este o afacere cu multi angajati, vezi daca unele joburi nu pot fi mai bine inlocuite cu servicii externalizate de la furnizori de specialitate (de exemplu in ceea ce priveste serviciile de curatenie, paza etc.).

Apoi, mare atentie daca nu cumva incasezi prea putini bani din cauze care pot fi remediate... Spre exemplu, daca ai un magazin online, nu cumva ar trebui sa faci un website mai performant sau sa muti hostingul la alta firma care ofera gazduire websiteuri, capabila sa ofere uptime mai bun si viteza mai ridicata?... Daca ai un magazin fizic, mare atentie la atitudinea angajatilor. Daca operezi o afacere din HoReCa, vezi daca nu cumva ai recenzii negative pe retelele de socializare sau daca oferta ta de preparate culinare nu este cumva demodata...

Astfel de elemente sunt doar niste exemple pentru modul in care sa cauti sa profiti cat mai mult posibil de bugetul pe care il ai la dispozitie pentru o afacere. Daca abia acum pornesti la drum in business, reia din nou si din nou planul de afaceri si cauta fel de fel de idei alternative in care sa economisesti bani sau sa castigi ceva mai multi bani. Nu uita, evita sa faci compromis la calitate, a fi chibzuit nu inseamna sa fii zgarcit!