Cum sa raspunzi la cea mai dificila intrebare a interviului de angajare?

Cum sa raspunzi la cea mai dificila intrebare a interviului de angajare?

Cum sa raspunzi la cea mai dificila intrebare a interviului de angajare?

Foto: RisCo

Daca esti in cautarea unui job, trebuie sa te astepti la intrebarea asta pentru ca toti recruiterii o adreseaza mai devreme sau mai tarziu. Uneori trebuie sa raspunzi din start la ea, adica din momentul in care iti depui cv-ul, dar de cele mai multe ori, aceasta intrebare te asteapta atunci cand te intalnesti face-to-face cu recruiterul, la interviul de angajare. Este una dintre cele mai dificle intrebari ale unui interviu si e absolut obligatoriu sa te pregatesti dinainte ca sa stii cum sa raspunzi.

Care este cea mai dificila intrebare a unui interviu de angajare si de ce un raspuns gresit te-ar putea costa angajarea?

 

Intrebarea despre care vorbim este legata de bani. Mai exact, de asteptarile salariale pe care le ai de la job-ul pentru care aplici.

Asadar, ”Care sunt asteptarile tale salariale?” este intrebarea care poate schimba tot cursul unui interviu.

Chiar daca la o prima vedere nu pare a fi atat de importanta si de greu de raspuns, nu te lasa indus in eroare. Un raspuns gresit la aceasta intrebare te poate costa angajarea la job-ul la care visezi de multa vreme. E foarte greu sa dai un raspuns corect si ”sa fii pe aceeasi lungime de unda” cu recruiter-ul/angajatorul din acest punct de vedere.

Daca ceri prea mult, recruiter-ul ar putea spune ca ai pretentii exagerate care nu se justifica sau ca nu-si permit sa va angajeze. Pe de alta parte, daca ceri prea putin, poti crea impresia ca nu stii sa-ti evaluezi corect munca si aptitudinile sau poti pierde oportunitatea de a primi un salariu generos pe care angajatorul si-l permite sa ti-l acorde.

Asadar, ar fi bine sa te pregatesti temeinic pentru o astfel de intrebare inainte de a merge la intreviu.

 

Cum te poti pregati pentru o astfel de intrebare?

 

E important sa te interesezi care sunt limitele minime si maxime pentru un job similar cu cel pentru care aplici. Cauta pe internet, intreaba-ti prietenii si cunostiintele ce salarii sunt in compania la care lucreaza ei pentru un post similar. E bine sa ai anumite repere la care sa te raportezi inainte de a merge la interviu.

Daca nu ai cum sa afli, singurele tale repere vor fi salariul actual si aptitudinile tale.

 

 

 

Cum sa raspunzi la aceasta intrebare?

 

Daca intrebarea vine prea repede intr-un interviu, cel mai bine este sa gasesti metode de a amana raspunsul pana la final. Asa ii vei putea faca sa te doreasca in echipa lor, iar atunci vor fi dispusi sa fie mai flexibili. Intr-adevar orice recruiter are un buget, insa in cazul in care un manager te vrea doar pe tine, bugetul se poate extinde...

Asadar este foarte important ca ei sa stie care va fi valoarea ta adaugata si ce va castiga compania daca te va angaja. Vino cu argumente solide si cu exemple concrete despre ce ai putea sa faci tu mai bine decat un alt candidat. Vorbeste despre experienta si proiectele tale, invata sa te vinzi cat mai bine.

Nu le spune cat castigi la actualul loc de munca. Salariul tau este confidential si este singurul lucru pe care-l stii doar tu, ceea ce se poate transforma intr-un avantaj.

Pune accentul pe cat de interesat esti tu de acest job. Spune-le de ce iti doresti asa mult job-ul respectiv si afirma-ti speranta ca va veti intelege cu siguranta asupra acestui aspect in cazul in care vor dori sa-ti faca o oferta ferma.

Orice ai face, nu le da o suma fixa. In schimb, spune-le ca esti flexibil si da-le un interval cu niste sume care te-ar putea multumi.De exemplu, daca targetul tau este un salariu de 1.200 de euro pe luna, le poti spune ca esti confortabil cu o suma de la 1.200-1.400 de euro. Intervalul nu trebuie sa fie foarte mare pentru ca astfel nu este realistic.

Deturneaza-le raspunsul si intreaba-i cat sunt ei dispusi sa acorde pentru o astfel de pozitie. Cu siguranta acest raspuns este unul foarte curajos, dar iti mai acorda un pic de timp de gandire. In functie de cum raspund ei la aceasta intrebare, iti poti construi si tu raspunsul.

 

3 posibile raspunsuri corecte

 

Ca sa raspunzi la aceasta intrebare trebuie sa fii calm, increzator si sa ai rabdare. Trebuie sa gasesti un raspuns care sa nu dezvaluie totul de prima data, dar totusi sa fie un raspuns care sa le ofere o idee angajatorilor despre ceea ce iti doresti. De cele mai multe ori, recruiterii vor fi insa insistenti si vor dori sa afle o suma de la tine, insa ideal este ca tu sa amani raspunsul si ei sa fie cei care fac prima oferta.

Iata care ar putea fi cateva raspunsuri la o astfel de intrebare, insa e important de stiut ca acestea sunt doar consultative si va trebui sa le adaptati nevoilor voastre si situatilor specifice cu care va confruntati voi:

#1. Salariul este foarte important pentru mine insa ce ma intereseaza in momentul de fata este sa evoluez din punct de vedere profesional. Imi doresc un job care sa ma satisfaca din punct de vedere al muncii, echipei si satisfactiilor pe care le voi avea. Astfel ca sunt sigur(a) ca vom cadea de acord asupra unei sume finale.

#2. Cu siguranta aveti bugetata pentru aceasta pozitie o anumita suma. Mi-ar placea sa-mi spuneti dumneavoastra care este oferta companiei pentru cineva cu experienta si aptitudinile mele si sunt convins(a) ca ne vom intelege asupra unei sume.

#3. Sunt dispus(a) sa accept un salariu care sa fie in concordanta cu standardele pietii si care sa tina cont de experienta/aptitudinile mele. Cu siguranta vom gasi un punct comun din punct de vedere material atunci cand va fi cazul.

Acestea sunt propunerile noastre si ne-ar face placere sa ne spuneti si voi care au fost raspunsurile care v-au decis soarta!

Te-ar putea interesa si: Cat de mult conteaza imaginea personala pentru succesul profesional?

Tuesday, 07-May-2019
Autor: RisCo

Recomandari RisCo: