Cum sa supravietuiesti intr-o lume aflata intr-o continua dezvoltare

Cum sa supravietuiesti intr-o lume aflata intr-o continua dezvoltare

De multe ori, schimbarea nu este pe placul nostru, dar pentru a evolua, avem nevoie de schimbare. Daca vom continua sa stam in zona noastra de confort, acolo unde este cald si bine, nu vom reusi sa facem fata unei lumi aflata intr-o continua dezvoltare, nu vom reusi sa fim mai buni si mai competitivi.

Nu exista dezvoltare fara schimbare, asadar daca vrei sa fii mai bun azi decat ai fost ieri si daca vrei sa simti ca viata ta este un pic mai buna in fiecare zi, trebuie sa ai in vedere un plan de dezvoltare, de imbunatatire. Asadar, daca simti ca viata/afacerea ta stagneaza, inseamna ca e timpul pentru o schimbare, e timpul pentru o imbunatatire. Dar cum faci asta? Iti schimbi total stilul de viata? Schimbi toate procesele din compania ta? Sau iei totul treptat si faci cate o mica imbunatatire in fiecare zi?

 

Imbunatatire continua, cu pasi mici vs imbunatatire prin schimbari radicale

 

Orice ai face in viata, important este sa nu ramai pe loc. Mergi inainte, tot timpul inainte, indiferent cat de incet te misti. Fiecare om are ritmul lui si nu conteaza daca faci pasi mici, important sa continui sa mergi inainte, indiferent de obstacole. E mai productiv sa faci pasi mici, dar sa nu te opresti niciodata din drumul tau, decat sa faci pasi mari inainte o singura data, ca mai apoi sa te blochezi si sa incepi sa dai in spate.

Indiferent ca alegi sa imbunatatesti un proces din compania ta sau stilul tau de viata, cand te decizi sa faci asta, totul poate parea infricosator.

Atunci cand vrei sa faci schimbari radicale in viata ta personala, creierul tau nu va accepta prea usor acest lucru. Nu-ti poti schimba comportamentul la 180 de grade, asa, peste noapte. Creierul tau are nevoie sa se adapteze la ideea de schimbare, ca sa poata actiona in consecinta. De aceea e bine sa faci schimbari mici, in fiecare zi, decat o schimbare majora dintr-o data.

La fel se intampla lucrurile si in business. Atunci cand vrei sa schimbi radical procesele din cadrul companiei tale, vei intampina rezistenta din partea angajatilor, dar nu numai. Pentru schimbari majore, ai nevoie de un buget mai ridicat, de un timp mai indelungat si un efort mai mare. Dar daca alegi sa faci mici imbunatatiri in fiecare zi sau in fiecare activitate, lucrurile vor fi mai usor de perceput si angajatii vor fi mai deschisi la schimbare.

Daca schimbi 1% dintr-un proces sau un obicei in fiecare zi, vei fi mai motivat, iar presiunea esecului nu va mai fi atat de mare.

Atunci cand iti setezi in viata personala obiective mici in fiecare zi, vei fi multumit sa vezi ca le poti indeplini si astfel vei fi mai motivat sa continui. In caz contrar, daca vezi in fiecare zi ca nu s-a schimbat nimic din obiectivul tau de a-ti schimba radical stilul de viata, vei fi stresat, iti vei spune in mod inconstient ca nu esti in stare de nimic si astfel iti vei sabota singur sansele de reusita.

Transpus acest concept in business, daca iti propui sa imbunatatesti o activitate in fiecare zi, vei avea la dispozitie timp sa vezi daca schimbarea este buna si daca aduce vreo valoare adaugata procesului in ansamblu. Iar in cazul in care schimbarile nu au rezultatul scontat, reparatiile nu te vor costa prea mult.

Cum sa-ti imbunatatesti in mod continuu viata si stilul de munca

 

 

Intotdeauna esti mai eficient cand stii ce trebuie sa faci in continuare, asadar e important sa-ti creezi un sistem care sa functioneze si care sa contina urmatorii pasi:

  1. Planificare

  2. Actionare

  3. Verificare

  4. Implementare

Mai concret, iata ce ai de facut:

 

1. Planifici ce ai de facut, incepandcu identificarea nevoii si pregatirea pentru schimbare.

 

Primul lucru pe care trebuie sa faci este sa-ti dai seama ca ai o problema. Cand vezi ca ceva nu functioneaza, trebuie sa vezi de ce nu functioneaza, adica sa descoperi cauza problemei. O data ce ai identificat cauza, urmatorul pas este sa sa cauti solutiile adecvate pentru rezolvarea problemei.

Cauza problemei este cea mai importanta. Daca nu stii de ce nu functioneaza un proces asa cum ar trebui, n-ai cum sa-l repari. Ca sa descoperi cauza, trebuie sa pornesti de la ceva ce stii (problema) si sa incepi sa-ti pui intrebari de ce se intampla acel lucru. De exemplu, principiul celor ”5 DE CE” este folosit de multe ori (in procesul de Lean Six Sigma) pentru a identifica lacunele unui proces/sistem/activitati, asadar foloseste-l si tu! Pe scurt, acest principiu functioneaza pe baza a 5 intrebari consecutive pe care le pui despre o anumita problema care apare intr-un proces, iar raspunsurile succesive pe care le dai te vor conduce tot mai adanc spre radacina problemei.

Dupa ce ai identificat cauza, este mult mai usor sa incepi sa cauti solutii, insa de multe ori, pentru o singura problema exista mai multe solutii. Treaba ta de aici inainte este sa vezi care este solutia optima de care ai nevoie pentru a trece mai departe. Daca e vorba de o decizie de business, poti apela la sesiunile de brainstorming in care poti combate problema impreuna cu specialistii din cadrul companiei tale. Ganditi-va la consecintele fiecarei solutii si alegeti-o pe cea care se potriveste cel mai bine cu circumstantele date.

 

2. Actionezi cu pasi mici, impartind totprocesul in etape (imbunatatiri) mici pe care le implementezi pe rand.

 

O data ce ai stabilit ce ai de facut in continuare, e important sa aplici imbunatatirile de care ai nevoie treptat. Imparte astfel planul de imbunatire in etape mici pe care sa le realizezi intr-un interval de timp stabilit. Gandeste-te la bugetul pe care-l ai, la resursele de care dispui pentru fiecare etapa in parte si treci la treaba. Stabileste-ti sarcini mici in fiecare zi si pune-le in practica!

De exemplu, daca imbunatatirea pe care vrei s-o aduci in viata ta persoanla este sa slabesti, incearca in primele zile sa renunti la paine, apoi taie dulciurile samd. Nu incerca sa te infometezi pentru ca nu rezolvi nimic pe termen lung. De asemenea, daca vrei sa faci mai mult sport, nu-ti propune sa alergi 5 km din prima zi, seteaza-ti ca obiective distante mici de parcurs in fiecare zi.

 

3. Verifici, monitorizezi fiecare mica imbunatatire si vezi daca functioneaza conform planului.

 

 

Testarea sau verificarea este unul dintre cei mai importanti pasi pe care trebuie sa-i faci in timpul procesului de imbunatatire. Monitorizeaza fiecare actiune pe care ai implementat-o si vezi care sunt partile sale bune si mai putin bune. Facand schimbari mici, le poti modifica repede si fara prea multe consecinte negative. Asadar, de fiecare data cand implementezi o schimbare, verifica-i eficienta!

4. Implementezi sistemul la scara larga. Asta inseamna sa aplici sistemul in toate ariile care necesita imbunatatire (atat din sfera personala, cat si din punct de vedere al business-ului).

Daca ai urmat pasii de mai sus, inseamna ca ai reusit sa schimbi ceva in bine in viata ta personala sau in afacerea ta. Ai identificat problema, ai gasit solutia optima si ai implementat actiuni mici care te-au dus la rezultatul final pe care-l asteptai. Acum este momentul sa te uiti si la alte aspecte din viata ta/alte procese din afacerea ta pe care le poti imbunatati. Aplica acelasi sistem ca cel de mai sus si vei vedea ca viata ta/afacerea ta in ansamblu se va imbunatati.

Incearca sa-ti dezvolti aceasta gandire de imbunatatire continua, cu pasi mici, si aplic-o in toate aspectele vietii tale. Vei vedea cat de repede se vor schimba lucrurile in bine in viata si afacerea ta, vei fi mai motivat, mai multumit si vei avea succesul pe care ti-l doresti!

Te-ar putea interesa si: Strategii simple care te ajuta sa-ti faci viata mai usoara

Cauta in articole: