Curs valutar euro - leu: întărirea de moment a leului poate fi o oportunitate pentru români

Curs valutar euro - leu: întărirea de moment a leului poate fi o oportunitate pentru români

Deși la începutul anului, cei mai mulți analiști financiari din România și din străinătate anticipau un curs valutar euro - leu care să treacă de 5 lei pentru un euro. Iată însă că realitatea din piața financiară este una cu totul neașteptată în acest moment. În august și prima jumătate a lunii septembrie, moneda națională a României a crescut cu aproape 3% de la nivelul maxim nefavorabil atins în raport cu euro.

Acest lucru s-a întâmplat într-un context în care cele mai multe monede naționale din Europa s-au depreciat, criza de energie pune presiune pe economie, iar conflictul din apropierea graniței României determină un flux mare de refugiați și costuri semnificative pentru stat.

Există explicații pentru acest eveniment neașteptat, în principal legat de speculatori externi care doresc să beneficieze pe termen scurt de dobânzile foarte mari la lei oferite la depozite bancare și titluri de stat. Însă ceea ce este mai important pentru români este că, cel mai probabil, situația va fi una de moment, iar trendul de apreciere a euro în raport cu leul se va relua, mai devreme sau mai târziu.

Valoarea Euro își menține nivelul actual

Analiștii financiari spun că nu există motive pertinente pentru deprecierea euro față de leu, iar prognozele lor indică în continuare, pe termen mediu, un curs valutar de 4,90 - 5,00 lei / euro.

Desigur, nimeni nu poate anticipa cu adevărat viitorul în plan economic și financiar, însă pare foarte improbabilă menținerea unui leu puternic într-o perioadă cu atât de multe provocări.

Economia României este amenințată de situația regională, prețurile la energie limitează productia și inflația care continuă să fie la cote foarte ridicate.

Cum se poate profita de creșterea leului?

Momentul de creștere neașteptată a leului în raport cu euro ar putea fi o oportunitate pentru români. Anumite cheltuieli sunt mai mici, pe termen scurt: plata unor rate la credite în euro, achiziția de locuințe, achiziția de automobile și alte cheltuieli care țin cont direct de euro, până și plățile unor facturi.

Vacanțele în străinătate, în zona euro, pot fi de asemenea mai convenabile. Diferența procentuală nu este mare, însă orice sumă contează, mai ales dacă ne referim la cheltuieli de valori mai mari.

Cei care au suficienți bani în moneda RON și doresc să se protejeze de o eventuală depreciere (considerată inevitabilă de către economiști) a monedei naționale. pot cumpăra acum euro. Demersul are sens mai ales dacă, în perioada următoare, se anticipează unele cheltuieli raportate la euro, precum cele din exemplele de mai sus.

Creditele de nevoi personale nu sunt o problemă

Românii care dețin sau contractează credite IFN nu sunt de obicei afectați de evoluția cursului valutar, nici în sens negativ, nici în sens pozitiv, căci cele mai multe credite de nevoi personale pe termen scurt sunt în lei.

O monedă națională puternică are însă avantaje pentru români în ceea ce privește prețurile în general, mai ales în contextul inflației. Se știe că foarte multe produse sunt importate din alte țări, iar valoarea crescută a monedei RON înseamnă un cost mai mic la raft.

Dolarul s-a apreciat masiv față de euro în ultimul an, dar bunurile de larg consum (mai ales cele alimentare) sunt importate de obicei din țări europene, astfel că acest curs valutar USD - RON este mai puțin relevant, cu efect mai degrabă în cazul bunurilor de folosință îndelungată.

Dacă vrei să te asiguri că nu vei fi puternic afectat de aceste crize economice și de inflație, solicită un credit cu selfie, iar suma cerută va ajunge la tine în câteva momente!