De ce companiile ar trebui sa ofere salariu pentru un trai real

De ce companiile ar trebui sa ofere salariu pentru un trai real

De ce companiile ar trebui sa ofere salariu pentru un trai real

Foto: Pixabay.com

Desi somajul este in scadere, iar piata locurilor de munca este intr-o continua dezvoltare, mai ales in ceea ce priveste migrarea angajatilor de la un job la altul sau posibilitatile mai mari de a gasi un loc de munca, salariile nu sunt cele mai satisfacatoare.

Un studiu publicat la inceputul acestui an arata ca 1 din 4 angajati din Romania, adica peste 1,4 milioane de persoane, castiga salariul minim pe economie. Acest numar reprezinta 26% din totalul celor 5,5 milioane de salariati activi de la nivel national.

Desi numarul angajatilor platiti cu salariul minim pe economie este mai scazut cu 400.000 fata de anul 2018, numarul lor este mai mare cu 130,000 decat situatia din 2015, scria zf.ro.

O veste buna este aceea ca salariul minim pe economie va creste la 2.230 de lei brut incepand cu 1 ianuarie 2020, de la 2.080 de lei cat este in prezent.

Salariul minim pentru angajatii care au absolvit studii superioare si care au minimum un an vechime in domeniul studiilor superioare absolvite ramane la nivelul de 2.350 de lei in anul 2020.

Hotararea de Guvern nr. 935 din 2019 care prevede cresterea salariului minim a fost aprobata vineri, pe 13 decembrie 2019, relateaza economica.net.

Chiar daca se anunta majorari ale salariului minim pe economie, si cosul de consum minim lunar a crescut, ceea ce inseamna ca oamenii vor avea, probabil, aceiasi bani.

Ajungem, asadar, la intrebarea: De ce companiile ar trebui sa ofere salariu pentru un trai real?

Potrivit cordantpeople.com, salariul este principalul motiv pentru care o persoana alege un loc de munca. In numeroase tari din Europa, cum ar fi Anglia, foarte multe companii incep sa puna accent pe acordarea unui salariu pentru un trai real, astfel ca ele acorda mai multi bani.

Cele mai multe companii din Anglia vor mari salariul la 9,30 de lire pe ora, iar unele companii din Londra vor mari salariul la 10,75 de lire pe ora.

In comparatie, salariul minim la nivel national este de 8,21 de lire pe ora pentru angajatii care nu au mai mult de 25 de ani.

Salariul pentru un trai real este calculat in fiecare an, iar companiile tin cont de costurile pentru alimente, haine si facturi la utilitati. Peste 6.000 de companii din Anglia au luat deja initiativa de a oferi un salariu pentru un trai real, iar acestea au avut numeroase beneficii de pe urma deciziei.

Ce beneficii are aceasta actiune

 

 

Angajatii sunt mai fericiti si mai motivati

Orice companie isi doreste sa aiba in subordine angajati motivati si multumiti. Daca acestia au o atitudine pozitiva, rezultatele vor fi si ele pozitive. Desi salariul nu este singurul lucru motivant intr-o companie, este cu siguranta un inceput. Potrivit unui studiu realizat in 2018 in Marea Britanie, peste jumatate dintre angajati au avut o schimbare negativa de comportament in momentul in care s-au confruntat cu dificultati financiare.

Retentia angajatilor nu va mai fi o problema

Cea mai mare problema a angajatorilor nu este gasirea unor noi angajati, ci retentia acestora in companie. Companiile care au ales sa ofere angajatilor un salariu pentru un trai real au observat ca acestia sunt mult mai motivati si si-au imbunatatit considerabil munca. In momentul in care angajatii sunt fericiti la job, este putin probabil ca ei sa fie in cautarea unui alt loc de munca.

Reputatia companiei creste

Cresterea reputatiei companiei este in stransa legatura cu satisfactia angajatilor. Daca acestia sunt fericiti, serviciile oferite de ei vor fi considerabil mai bune, iar compania va avea o imagine mult mai buna. Acest lucru este extrem de important, mai ales in cazul companiilor care lucreaza in domenii competitive si care sunt nevoite sa gaseasca constant solutii de a obtine rezultate mai bune.

Te-ar putea interesa si: Top domenii 2018 in Romania cu cele mai multe vanzari pe angajat!

 

Monday, 23-December-2019
Autor: RisCo.ro

Recomandari RisCo: