De ce sunt putine femei in posturi de conducere

De ce sunt putine femei in posturi de conducere

De ce sunt putine femei in posturi de conducere

Foto: RisCo

Cand vorbim de lideri, in cele mai multe cazuri gandurile noastre se indreapta spre unul sau mai multi barbati. Cand vorbim despre top management, CEOs si proeminenti oameni de afaceri, in gandurile noastre se afla in majoritatea cazurilor barbati. Dar sunt ei oare mai competenti si mai potriviti pentru posturile de conducere decat femeile sau acest lucru este doar un mit?

 

Femeile sunt mai bune la analiza si intuitie, barbatii la actiune si asumarea riscurilor.

 

In 2013 Universitatea de Medicina din Pennsylvania a condus un studiu asupra creierului si a constatat diferente uimitoare intre conexiunile neuronale ale barbatilor si respectiv femeilor. Astfel, s-a descoperit ca la barbati sunt mai puternice conexiunile fata-spate in cadrul fiecarei emisfere, pe cand la femei sunt mai puternice conexiunile stanga-dreapta intre cele doua emisfere. Ce inseamna asta mai exact?

O conexiune neuronala mai buna in cadrul fiecarei emisfere faciliteaza actiunea, iar acest lucru explica de ce barbatii ar fi mai buni la punerea in practica a unei idei. In contrast, o conexiune neuronala mai buna intre cele doua emisfere inseamna o imbinare armonioasa intre partea analitica (emisfera stanga) si intuitie (emisfera dreapta), ceea ce explica faptul ca femeile au o atitudine mai conservatoare, de analiza si sunt mai intuitive decat barbatii.

 

Companiile care au femei in conducere au in general o performanta mai buna.

 

Conform unui studiu al Credit Suisse, companiile care au femei in pozitii de conducere au o rentabilitate mai mare si obtin profituri mai generoase fata de alte companii care nu au nici o femeie in pozitii cu putere mare de decizie. Se pare ca femeile sunt mai determinate decat barbatii sa-si indeplineasca obiectivele, sunt mai bune la comunicare si sunt mai inclinate spre crearea in cadrul companiei a unui mediu bazat pe colaborare, empatie si tratament nediscriminatoriu.

 

Si totusi, femeile ajung extrem de rar in pozitii de CEO in marile companii.

 

Doar 5% din pozitiile de CEO ale celor mai mari 500 companii din lume sunt ocupate de femei, conform unui studiu recent al unei organizatii non-profit din Statele Unite ale Americii. Chiar daca suntem in secolul 21, societatea noastra este dominata de barbati si mai exista si astazi la nivel global o puternica discriminare de gen.

Nu s-a putut demonstra pana astazi ca barbatii ar fi mai buni lideri decat femeile. Si cu toate acestea, majoritatea dintre cei mai cunoscuti, admirati si bogati lideri ai lumii, in toate domeniile, sunt barbati. De ce se intampla acest lucru?

 

 

 

Ce le dezavantajeaza pe femei atunci cand se pune problema numirii lor pe un post de conducere?

 

Iata cateva motive pentru care femeile nu sunt prima alegere atunci cand e vorba ca numirii unui post de conducere:

  1. Societatea considera ca femeile trebuie sa puna familia pe primul plan in detrimentul carierei. Femeile isi iau concediu de maternitate, femeile isi iau liber de la serviciu cand se imbolnavesc copiii sau au serbare, femeile sunt cele care isi doresc program flexibil pentru a fi mai aproape de familie. Chiar daca e de asteptat ca toate aceste lucruri sa se intample, cand este vorba de a alege o femeie intr-un post de conducere, aceste aspecte contribuie in mod negativ la decizia finala.


  1. Perceptia generala este ca femeile iau decizii irationale, bazate pe emotii si nu pe logica. Este adevarat ca femeile sunt mai emotionale si isi folosesc foarte mult intuitia asa cum arata studiul de mai sus. Insa acelasi studiu ne relata faptul ca femeile sunt mult mai bune in a analiza o problema si a evalua riscurile inainte de a lua o decizie.


  1. In cazul unei femei cu un aspect fizic placut, abilitatile intelectuale sunt trecute cu vederea sau sunt greu de acceptat. Exista preconceptia ca o femeie care arata bine nu poate fi si desteapta, iar daca se mai afla si intr-un post de conducere, se considera ca aceasta il datoreaza calitatilor fizice, nu intelectuale. De cele mai multe ori un barbat se simte intimidat de o femeie cu astfel de calitati.


  1. Exista preconceptia ca femeile nu fac fata stresului aferent unei pozitii de conducere. Cand vine vorba de oportunitati de promovare, femeile nu sunt considerate suficient de pregatite din punct de vedere psihic pentru a face fata stresului aferent unei pozitii de top management.


Exista multe motive pentru care femeile sunt considerate in mod gresit nedemne de a fi intr-o pozitie importanta de decizie si toate acestea nu au o baza stiintifica, dar au o sursa comuna: traditionala discriminare. Multe concepte gresite sunt atat de adanc inradacinate in subconstientul nostru, incat ne este foarte greu sa ne lepadam de ele. Discriminarea de gen incepe din momentul in care ne nastem, cand parintii ne imbraca in roz sau albastru (dupa caz), iar bunicii ne ofera cadou papusi sau masinute (tot dupa caz) si tine pe tot parcursul vietii cand societatea ne spune ca trebuie sa ne crestem copiii sau sa aducem bani in casa (tot dupa caz).

Nu suntem nascuti pentru a fi lideri, nici femeile, dar nici barbatii. Liderii se cresc! Ei se dezvolta pe parcursul vietii si depind de o multitudine de factori, printre care educatia si mediul sunt decisivi.

Te-ar putea interesa si: 7 obiceiuri zilnice care te ajuta sa fii mai productiv!

Friday, 10-May-2019
Autor: RisCo

Recomandari RisCo: