Demisia fara avertisment, frustrarea directorilor de companii?

Demisia fara avertisment, frustrarea directorilor de companii?

Stabilitatea unui loc de munca si beneficiile care vin la pachet sunt doua aspecte foarte importante pentru cei mai multi angajati, insa lucrurile nu sunt intotdeauna atat de roz precum par. Chiar daca au vechime intr-o companie, unii angajati ajung sa se plafoneze sau sa fie nemultumiti de diferite lucruri, iar din acest motiv isi dau demisia fara sa le ofere superiorilor drept la replica.

Poate unul dintre cele mai frustrante lucruri pentru un director de companie este acela de a se trezi cu demisia unuia dintre angajati pe birou, in cel mai neasteptat moment. Desigur, unele decizii sunt destul de radicale si sunt sanse destul de mici ca angajatii sa isi schimbe parerea, insa multe situatii de genul acesta ar putea fi evitate. Cum? Cu ajutorul comunicarii! Intalnirile periodice si discutiile deschise sunt foarte importante atat pentru directorii de companii, cat si pentru angajati. In cadrul acestora fiecare isi poate exprima nemultumurile sau asteptarile, se pot cauta solutii la problemele existente sau se pot stabili noi obiective pentru viitor.

De regula, plafonarea este principalul motiv pentru care cei mai multi angajati ajung sa renunte la job-ul actual. Ajung intr-un punct in care nu se simt impliniti din punct de vedere profesional, nu mai sunt multumiti de salariul pe care il au sau nu mai vor sa repete zilnic aceleasi task-uri. Iar plafonarea este o problema serioasa, deoarece un angajat plictisit nu va da acelasi randament ca un angajat motivat si determinat.

Foarte multi directori de companii au marturisit ca aceasta este una dintre cele mai neplacute situatii pentru ei, cand un angajat cu vechime, care a avut rezultate bune de-a lungul timpului, decide sa isi dea demisia fara sa discute deschis despre intentiile sale.

 

De ce se ajunge in aceasta situatie

 

Lipsa unei bune comunicari este principalul motiv pentru care foarte multi directori de companii ajung in aceasta situatie. Anagajatii care nu mai sunt motivati sa dea randament rareori discuta deschis despre problemele lor, cea mai buna decizie pentru ei fiind demisia. Desigur, sunt situatii in care astfel de lucruri pot fi anticipate si evitate, insa numarul celor care isi schimba parerea in privinta demisiei nu este unul foarte mare.

 

Si, desigur, exista o serie de motive pentru care cei mai multi angajati isi parasesc sefii, insa le vom enumera mai jos pe cele mai importante.

 

 

Teama de a discuta deschis

 

Teama de a discuta deschis este in stransa legatura cu lipsa comunicarii intr-o companie. Foarte multi angajati se tem de feedback-uri negative, de discutii care nu sunt constructive sau de liste interminabile cu target-uri pe care nu le-au putut atinge. Mai mult decat atat, nemultumirea lor porneste de la simplul motiv ca, in cele mai multe companii, nu au drept la replica. Superiorii se axeaza doar asupra cifrelor de la finalul fiecarei luni, iar interactiunea umana lipseste cu desavarsire. Desigur, exista si companii in care se pune accent pe comunicare, se stabilesc intalniri si se discuta despre problemele existente, insa chiar si asa, unii angajati isi pierd motivatia si interesul odata cu trecerea timpului.

 

Plafonarea la job

 

Cu riscul de a ne repeta, plafonarea este o problema serioasa. Daca un angajat se confrunta cu plafonarea la job, este putin probabil ca el sa isi doreasca sa ramana in compania respectiva. Repetarea sarcinilor, lipsa posbilitatii unei promovari, lipsa beneficiilor sau un salariu care nu creste in timp… toate aceste lucruri sunt in stransa legatura si contribuie la plafonarea celor mai multi angajati. Mai mult decat atat, daca nu se discuta deschis despre toate aceste probleme sau nemultumiri, ele nu se vor rezolva.

 

Lipsa posibilitatii de avansare

 

Ai lucrat vreodata intr-o companie si ai stiut ca nu ai posibilitatea sa avansezi? Ca acela este maximul pe care il poti obtine si ca, in cel mai bun caz, vei putea obtine o crestere salariala odata cu acumularea vechimii? Indiferent cum privesti o astfel de situatie, este un motiv pentru care cei mai multi angajati ajung sa isi dea demisia. Acest motiv este in stransa legatura cu lipsa motivatiei si cu plafonarea, deoarece cei mai multi angajati realizeaza ca isi doresc mai mult din punct de vedere profesional si nu mai vor sa bata pasul pe loc.

 

Te-ar putea intreresa si: De ce isi urasc angajatii sefii? Motivele nu sunt deloc surprinzatoare!