Diferenta de salarizare bazata pe gen, o problema reala

Diferenta de salarizare bazata pe gen, o problema reala

Diferenta de salarizare bazata pe gen este un subiect intens dezbatut, atat la nivelul Romaniei, cat si pe plan european si international. Desi in ultimii ani, tendinta este sa credem ca femeile sunt, in sfarsit, bine reprezentate pe piata muncii si ca diferenta de salarizare este tot mai mica, adevarul depinde de cativa factori cum ar fi statul despre care vorbim, nivelul de educatie si functiile la care ne referim.

Situatia in context european

Parlamentul European a adoptat o Strategie privind egalitatea de gen, prin care solicita imbunatatirea salariilor si condictiilor de munca in domeniile predominate de femei, cum ar fi domeniul Medical, Vanzari sau ingrijiri. Parlamentarii cer Comisiei Europene un plan pentru a reduce diferentele de salarizare in urmatorii 5 ani.

Cum arata situatia in cazul Romaniei?

Romania se situeaza pe un loc surprinzator de bun in ceea ce priveste diferenta de remunerare intre femei si barbati, insa aici trebuie mentionat faptul ca exista diferente intre sectorul public si cel privat. In sectorul public, Art. 159 din Codul Muncii specifica urmatoarele: "La stabilirea şi la acordarea salariului este interzisă orice discriminare pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală."

Este binecunoscut faptul ca barbatii au o mai mare putere de persuasiune, negociind salariile mult mai des decat femeile. Un alt factor care face diferenta in situatia de fata este ca femeile presteaza mult mai multe ore neplatite de munca, mai exact ore petrecute ingrijind copii sau facand curatenie.

In ceea ce priveste locurile de munca part-time, femeile sunt mai inclinate sa accepte astfel de oferte, fata de barbati, unde procentul este de 8%.

Femeile sunt conditionate involuntar sa mearga spre job-uri care se concentreaza mai mult pe partea umana, care implica un contact continuu cu alti oameni. Drept urmare, astfel de job-uri sunt mai prost platite decat locurile de munca dominate de barbati. De asemenea, Functiile de conducere sunt ocupate intr-un procent mai mare de barbati.

Concediul maternal este mult mai des intalnit decat cel paternal. Durata acestui concediu poate fi decisiv in ceea ce priveste cariera unei femei, afectand sansele de promovare sau chiar ducand la concediere.

Pentru a evita astfel de diferente de salarizare, femeile sunt incurajate sa isi comunice salariile si sa afle care sunt salariile standard pentru profesia lor. Astfel, in momentul in care sunt intalnite nereguli sau chiar situatii in care legea este incalcata, se poate actiona la momentul potrivit.

Noi incurajam prudenta in toate domeniile de activare si ne ocupam zilnic de minimizarea riscurilor pe care orice actiune de afaceri le implica. De curand am lansat sectiunea de Jobs pe platforma noastra, unul dintre beneficiile acestui serviciu constand in faptul ca in momentul aplicarii la diverse job-uri, ai posibilitatea de a vedea salariul minim pe care compania este dispusa sa il ofere. De acolo, te poti folosi de celelalte servicii pe care le imbunatatim zilnic, pentru a-ti crea o imagine de ansamblu privind companiile care ti-au captat interesul.