Drumul de la un lider bun la unul extraordinar

Drumul de la un lider bun la unul extraordinar

Auzim adesea ca in business emotiile sunt prea putin importante, prin comparatie cu gandirea rationala si datele certe care, de altfel, detin suprematia in lumea afacerilor.

In urma cu cativa ani, am lucrat intr-o companie multinationala, unde am avut ocazia sa am in echipa oameni din toata lumea. La un moment dat, intr-o tara din Europa de Est, am coordonat un proiect critic pentru companie, care avea o durata initiala de 3 luni, perioada in care am recrutat si un succesor care sa duca procesele mai departe.

Norocul meu a fost ca am gasit – din prima incercare – un baiat excelent: Piotr. Proiectul s-a complicat, am fost nevoita sa imi prelungesc sederea cu inca trei luni, insa intre timp s-a intamplat ceva neplacut si complet neasteptat: Piotr s-a imbolnavit brusc de peritonita.

Dupa ce a trecut, din nefericire, prin mai multe operatii (dar care s-au incheiat cu bine), Piotr mi-a marturisit ca s-a simtit rau de cateva ori, inainte sa ajunga in aceasta situatie, insa a ignorat simptomele pentru ca „avea treaba la birou”. In acel moment mi-am dat seama ca, desi aparent era un lider excelent, Piotr a esuat la un capitol-cheie: a uitat sa mai simta.

 

A gandi, a face, a simti

 

Noi, oamenii, avem trei cai prin care ne manifestam, atat acasa, cat si la birou: gandim, facem si simtim. Toata educatia pe care o primim se invarte in jurul gandirii – utila, de altfel – pentru ca fara sa rationalizam nu putem sa evoluam. Problema este ca, ulterior, ne transformam in „doers”, facem multe lucruri, unele poate mecanic, iar partea de simtire si emotie dispare.

De ce? Pentru ca ne cam incurca. Am avut colegi care imi spuneau ca ar fi fost foarte fericiti daca s-ar fi putut detasa de partea emotionala la birou. Uneori, chiar si raspunsurile la banala intrebare „Ce mai faci?” difera in functie de emotii: unii arunca instant replica „bine”, altii sunt pusi in usoara dificultate pentru ca nu fac chiar bine, dar nu e „politically correct” sa spuna asta, pe cand altii stau pe ganduri cateva fractiuni de secunda ca sa isi dea seama ce mai fac de fapt.

Una peste alta, in tot ce am invatat pana acum, nu ni s-a predat ce sa facem cu ceea ce simtim. In afara de emotiile puternice – durere sau fericire extrema- nu prea constientizam ce simtim fizic.

Citeste continuarea pe www.thewoman.ro!