Dupa aproape 20 de ani, se reiau exporturile UE de vita in Coreea

Dupa aproape 20 de ani, se reiau exporturile UE de vita in Coreea

Dupa aproape 20 de ani, se reiau exporturile UE de vita in Coreea

Foto: Pixabay.com

Dupa aproape 20 de ani, Republica Coreea si-a ridicat restrictiile de import la vita si produse din carne de vita din unele state membre ale Uniunii Europene. Producatorii din Danemarca si Olanda sunt primii care pot reincepe exporturile. Deschiderea pietei coreene a fost posibila datorita eforturilor constante intreprinse in comun de Comisia Europeana si de statele membre ale UE.

Inlaturarea restrictiilor comerciale impuse in 2001 ca reactie la focarul de encefalopatie spongiforma bovina (ESB) este un semn al meritului incredere in sistemul global de control al alimentatiei si al sanatatii animalelor din UE, integrat, multistrat si foarte eficient.

Comisia va continua sa colaboreze indeaproape cu autoritatile coreene pentru a asigura accesul pe piata pentru celelalte state membre care inca asteapta aprobarea exportului pentru produsele din carne de vita si carne de vita. In cadrul unei reuniuni care a avut loc pe 4 septembrie 2019 cu privire la problemele sanitare si fitosanitare, autoritatile coreene au dat asigurari ca cererile pendinte de la statele membre ale UE (altele decat Danemarca si Olanda) vor fi procesate la timp. Incepand cu 2011, UE si Coreea sunt legate de un acord comercial, iar Comisia Europeana asteapta cu nerabdare sa se asigure ca ambele parti sunt capabile sa realizeze intregul potential al acestui acord.

Comisarul pentru comert, Cecilia Malmström, a declarat: „Comertul nu inseamna numai incheierea de tranzactii comerciale. Dupa multi ani de eforturi grele, acest anunt inseamna ca fermierii din Tarile de Jos si din Danemarca castiga o piata noua pentru a-si vinde carnea de vita. Inca o data, UE vine cu rezultate pentru sectorul nostru agricol.”

Comisarul Vytenis Andriukaitis, responsabil pentru sanatate si siguranta alimentara, a salutat acest anunt, subliniind ca „este un alt semn ca partenerii comerciali recunosc ca lupta impotriva ESB a fost castigata si calitatea carnii de vita si a produselor din carne de vita din UE este recunoscuta in intreaga lume. Accesul suplimentar la aceasta piata importanta este o veste excelenta pentru producatorii din UE!”

Comisarul pentru agricultura, Phil Hogan, a declarat: „Aceasta este o evolutie foarte salutata si o declaratie importanta de incredere din partea autoritatilor sud-coreene in ceea ce priveste siguranta si calitatea carnii de vita europene. In urma confirmarii accesului pentru operatorii danezi si olandezi, sper ca nu va mai dura mult timp inainte ca operatori din alte state membre ale UE sa fie autorizati sa exporte catre aceasta piata importanta si valoroasa. Asigurarea accesului pentru alte state membre ale UE va continua sa reprezinte o prioritate pentru Comisia Europeana in relatiile comerciale bilaterale cu Coreea.”

Acordul comercial UE-Coreea a contribuit la intensificarea schimburilor, la rezolvarea numeroase impedimente comerciale de ambele parti si la cresterea comertului agro-alimentar bilateral cu 10% pe an. Acum, ca restrictiile sanitare la carnea daneza si olandeza sunt ridicate, producatorii din aceste tari se vor putea bucura in sfarsit de reducerile tarifare disponibile in baza acordului.

Producatorii din Danemarca si Olanda sunt primii care pot reincepe exporturile.

Sursa articol: gazetadeagricultura.info

Wednesday, 09-October-2019
Autor: Gazeta De Agricultura

Recomandari RisCo: