Efectele cresterii salariului brut de la 1 ianuarie 2019

Efectele cresterii salariului brut de la 1 ianuarie 2019

Salariul minim brut va creste de la 1950 la 2050 lei, insa acest aparent beneficiu pentru cei peste 1 milion de angajati din aceasta categorie nu se va dovedi a fi neaparat o solutie favorabila pe termen lung. Specialistii spun ca principalii afectati de aceasta crestere brusca vor fi, pe langa angajatori, tinerii lipsiti de experienta. In plus, economistii spun ca aceasta majorare nu va face altceva decat sa incurajeze munca la negru.

Pentru angajatori, cresterea salariului brut cu 153 lei va duce la o majorare cu 2% a costurilor totale ale microintreprinderilor, iar daca este sa ne uitam la faptul ca 94% din firmele inregistrare in Romania fac parte din aceasta categorie, si ca ponderea salariilor reprezinta aproximativ 25% din total veniturilor, iar cifra de afaceri este de 2,2%, ne putem da seama de ce anumite intreprinderi ar putea sa aiba mari probleme in acest moment. Asadar, problema principala este ca raportul cifrei de afaceri raportat la numarul angajatilor a ramas neschimbata, iar aceasta crestere este realizata numai din pix, fara sa tina cont neaparat de situatia economica actuala.

Lia Olguta Vasilescu a punctat faptul ca aceasta hotarare luata de Guvern face parte din programul de guvernare, pe care ministrul muncii are de gand sa-l aplice ad litteram. In plus, Vasilescu a tinut sa precizeze si faptul ca guvernul tine cont si de cresterea salariului in moneda europeana, specificand pragul de 205 Euro cu care s-a inceput in 2016, ajungand pana la 251 Euro in acest moment. Practic, Romania si-a propus sa implementeze moneda europeana pana in 2024, pentru a-si mentine planul de aderare la zona euro.

Cu toate aceste, cresterea salariilor in regim accelerat are potentialul de a provoca si anumite efecte secundare nedorite, adica la fel cum s-a intamplat si anul trecut, atunci cand cresterea a fost de aproape 10%, fiind chiar mai mare decat cea propusa pentru 2019, care va fi cuprinsa intre 5% si 7%. Avansul consumului nu a putut fi fructificat de companiile active de la noi din tara, lucru care a transpus surplusul de cerere in spre importuri. Printre altele, deficitul comercial in crestere, deprecierea leului si cresterea dobanzii ROBOR sunt cateva dintre cele mai importante consecinte ale acestor decizii.

Analistii sunt de parere ca guvernantii nu au tinut cont de recomandarile economistilor si spun ca majorarea salariilor, desi este necesara, nu trebuie sa fie realizata intr-un mod atat de rapid si fara sa aiba in spate o crestere economica solida.

In momentul de fata, ponderea salariului minim a crescut la 42% in acest an si urmeaza sa atinga 45% in 2019, ceea ce reprezinta o schimbare majora fata de situatia din 2007, atunci cand ponderea salariului minim in salariul mediu era de 27%. Nu este de mirare ca inflatia in Romania a ajuns la 5%, atingand astfel cel mai ridicat nivel din intreaga Uniune Europeana. Totodata, companiile din Romania au investit de 10 ori mai putin in anul 2017 fata de 2016.

Specialistii sustin si ca cei aproape 5 milioane de persoane care ar putea sa munceasca nu o fac pentru ca se multumesc sa traiasca fie cu ajutoarele sociale, fie prin metoda autogospodaririi. Stresul pe care populatia inactiva il pune pe umerii celor activi nu are efecte deloc benefice, emigrarea fiind una dintre consecintele imediate.

Una dintre industriile care au progresat in ciuda acestor schimbari este cea a jocurilor de noroc. In Romania, numarul de agentii de pariuri a crescut in mod progresiv de la an la an, direct proportional cu cifra de afaceri a industriei. De altfel, jocurile de noroc au contribuit la cresterea volumului afacerilor din servicii cu 15,5% in 2017, iar previziunile pentru 2018 sunt si mai bune. Si numarul locurilor de munca continua sa creasca in acest domeniu, pe langa cel al unitatilor.

Asadar, per ansamblu, exista posibilitatea ca majorarea salariilor sa nu aiba neaparat un efect negativ pe termen lung, lucrurile depinzand de nisele care se vor dezvolta in urmatorii ani si de situatia aderarii Romaniei moneda europeana.