EXCLUSIV Un fost ministru de Finanțe critică scumpirea creditelor: Nu suntem Germania, să încetinim economia!

EXCLUSIV Un fost ministru de Finanțe critică scumpirea creditelor: Nu suntem Germania, să încetinim economia!

Această abordare va lovi puternic firmele românești, care se își vor finanța activitatea din ce în ce mai greu, arată Teodorovici.

România nu își poate permite o încetinire voită a economiei, fiind departe de performanțele țărilor dezvoltate, explică el.

Calea de mijloc

Eugen Teodorovici susține că există o cale de mijloc între masurile anti-inflație și sprijinirea economiei, criticând măsurile BNR de scumpire accelerată a costului creditelor.

 ”Mediul economic are deja o mare problemă cu sprijinul financiar de la bănci, când ROBOR-ul este la nivelul la care e azi.

În martie 2022 s-a înregistrat cel mai ridicat nivel de împrumuturi al firmelor din România. Aceste credite nu au fost luate însă pentru a se dezvolta firmele, pentru a face noi investiții, ci pentru a se echilibra, în urma pandemiei, a războiului – pentru supraviețuire.

Majorarea dobânzii de referință a BNR, care atrage implicit creșterea ROBOR și a costului creditării, împinge firmele din România spre prăpastie, mai mult și mai repede.”, a declarat Eugen Teodorovici, în exclusivitate pentru Risco.ro. 

Lipsă de soluții la Guvern

”Nu există soluții la nivel de Guvern pentru reducerea inflației”, mai spune Eugen Teodorovici, care acuză factorii de decizie că așteaptă în proporție de 99% de la BNR să ridice dobânda de referință, pentru ca împrumuturile să devină mai scumpe.

Astfel, economia încetinește și atrage temperarea inflației.

Această abordare e o aberație, arată fostul ministru de Finanțe. ”Astfel de lucruri se învață la școlile de profil economic, doar că în situația în care se află România nu faci ce ai învățat la școală, ci te adaptezi la realitățile din viața de zi cu zi, la situația practică.

Poți să limitezi finanțarea în piață, dar se poate face doar pentru partea de împrumuturi de nevoi personale și să lași creditele care urmăresc investițiile.

Noi avem nevoie de creștere în economia României, nu suntem Germania să încetinim economia, pentru că nu are unde să încetinească, se duce în pământ.”, a adăugat fostul ministru.

Creditele pentru investiții trebuie susținute

”BNR poate descuraja creditele de nevoi personale, dar creditele de investiții trebuie încurajate mai mult chiar și decât până acum.

Iar Guvernul poate acționa, împreună cu BNR, să dea împrumuturi în piață pentru zonele economice pe care vrea să le dezvolte, cum ar fi agricultura.”, mai spune Eugen Teodorovici.

Îmrumuturile cu dobândă redusă, garantate de stat, oferite prin băncile comerciale private sau prin cele două bănci ale Statului, CEC Bank și Eximbank, ar aduce competitivitate pentru producătorii români.

Creșterea producției agricole și reducerea importurilor, poate chiar intrarea pe zona de exporturi, ar reduce inflația și ar redresa și balanța comercială.

Dar nu există pregătire profesională și cunoștințe practice pentru ca astfel de măsuri să fie adoptate, a conchis el.