Ghostingul profesional în România: tot mai mulţi candidaţi susţin că recrutorii dispar după prima rundă de interviuri

Ghostingul profesional în România: tot mai mulţi candidaţi susţin că recrutorii dispar după prima rundă de interviuri

 

Evenimentele înfricoșătoare nu-şi fac simţită prezenţa doar în filmele horror. De o bună perioadă de timp, pe piața muncii din România se poate observa cu uşurinţă apariţia unui fenomen care generează o senzaţie de nelinişte chiar şi celor mai curajoşi dintre noi, anume „ghostingul profesional”.

Potrivit unui sondaj de pe o platforma de recrutare din Romania, 87% dintre candidaţii participanţi au avut parte de „interviuri fantomă”, adică, deși iniţial din discuția purtată cu recrutorul reieşea că există un numitor comun, ulterior, nu au mai primit răspuns după respectiva întâlnire. Totodată, 88% au relatat că li s-a întâmplat cel puțin o dată să aplice la un job și să nu fie contactați deloc, simţind practic că interacționează cu "organizaţii fantomă".

Ce înseamnă ghosting profesional?

Din perspectivă etimologică, termenul de "ghosting" este împrumutat din mediul online, făcând referire la oprirea comunicării subit fără...nicio notificare. Astfel, când ne raportăm la piaţa muncii, prin "ghosting profesional"(cel puţin în varianta prezentată) se înţelege situația în care recrutorul (companie sau persoană din exterior) după ce îşi manifestă interesul faţă de un anumit candidat întrerupe brusc procesul de selecţie.

În principiu, fenomenul apare fie atunci când posibilul viitor angajat aşteaptă un răspuns după interviu, trece printr-o fază de testare sau în orice alt moment în care candidatul nu ştie încă exact dacă va semna contractul sau nu.

Cum poţi face faţă mai uşor ghostingului din partea angajatorului?

Deoarece nu este o situaţie tocmai plăcută care de cele mai multe ori poate genera şi o stare demoralizantă, există totuşi câteva recomandări utile la care poţi apela pentru a gestiona mult mai uşor astfel de scenarii, respectiv:

➔     Apelează la follow up

Dacă ţi-a fost comunicat un anumit termen până la care trebuia să primeşti răspuns, indiferent de natura lui, iar acest lucru nu s-a întâmplat, încearcă tu să revii cu un email pentru a clarifica problema, în ideea în care poate chiar au existat motive întemeiate pentru lipsa unui feedback. În principiu, mesajul ar trebui să fie succint, axat pe terminologie specifică și limbaj corporativ.

➔     Un refuz poate însemna o nouă oportunitate

Este destul de cunoscută filosofia potrivit căreia anumite evenimente sunt interconectate, în cazul nostru, faptul că un anumit angajator nu te alege pentru rolul disponibil în cadrul companiei sale înseamnă că realmente nu era ceva potrivit pentru tine și că pe viitor cu siguranţă va există o altă oportunitate.

➔     Nu renunţa la căutarea jobului dorit

Într-o primă fază avem tendinţa de a interpreta o situaţie de genul ca pe ceva personal. Nu pune în practică o astfel de abordare, în schimb, valorifică-ţi aptitudinile și continuă căutarea jobului care îţi va aduce satisfacții pe mai multe planuri. Piața muncii este în continuă schimbare și orice proces de selecție reprezintă o experienţă din care poţi învață.

Ştim, căutarea unui loc de muncă poate fi obositoare. Din acest motiv am lansat secţiunea "Jobs"care îţi oferă multiple facilităţi din perspectiva procesului de aplicare.

P.s. optăm pentru transparenţă, salariul fiind menţionat în anunţurile noastre.