Guvernantii si bancile se cearta. Romanii trebuie sa plateasca!

Guvernantii si bancile se cearta. Romanii trebuie sa plateasca!

Ceea ce parea a fi o armonie totala, un acord la unison intre guvernanti si bancile din Romania, s-a dovedit rapid un balon de sapun. Marul discordiei? Fireste, ratele romanilor la banci. Romani care bineinteles ca nu au nicio vina pentru faptul ca distrugatorul Covid19 s-a hotarat sa vina tocmai cand multi dintre ei au credite in derulare. Mai precis credite in valoare de 204.743 milioane lei pentru consum, plus credite in valoare de 84.092 milioane lei pentru locuinte si alte scopuri, conform datelor BNR.

Amanare, dar nu prea multa ca strica

Sa vedem insa mai exact despre ce este vorba. De unde la inceput oficialii romani declamau sus si tare ca romanii ar putea sa fie scutiti pana la 9 luni (dar nu mai mult de 31.12.2020) de ratele care le atarna deasupra capetelor precum ghilotina lui Robespierre, iata ca lucrurile au inceput sa se dovedeasca mai nuantate. Iar daca asta s-a tradus la inceput prin vocea lui Florin Citu, care ne avertiza, nu-i asa, sa avem grija si „sa fim cumpatati”, ca sa nu deranjam, vezi Doamne, sistemul bancar, iata ca lucrurile au luat o turnura pe cat de neplacuta, pe atat de previzibila.  

Alba-neagra cu platitul ratelor

Astfel, luni, 30.03.2020, dupa aproape o saptamana de carantina totala si nervi intinsi la maximum, in spatiul public s-a strecurat informatia conform careia bancile din Romania cer echilibru si ratiune economica” si recomanda evitarea unei solutii generalizate, care ar duce la probleme de lichiditate. Sa nu va sperie limbajul de lemn, vi-l traducem noi, pentru ca nu poate insemna decat un singur lucru: dragi guvernanti, faceti bine si nu le mai spuneti romanilor sa nu-si plateasca ratele, pentru ca, ei bine, nu se poate. Asta inseamna pe scurt reactia mediului bancar, iar ea nu poate fi decat o palma peste obrazul oficialilor romani.  

Dobanzile, calcaiul lui Ahile

Un detaliu intens discutat zilele acestea, a fost insa, cum altfel, si cel al dobanzilor. Specialisti din piata, asadar, au aratat foarte clar ca o amanare a ratelor n-ar fi nicidecum lovitura de gratie aplicata cumplitului Covid, ci, dimpotriva, un viciu ascuns, care i-ar face pe aceiasi romani sa plateasca dobanda la dobanda, incarcandu-i, practic, cu niste sume si mai mari decat cele pe care le au de restituit in acest moment. Iar de aici o babilonie intreaga, bancile urmand sa primeasca garantii de stat pentru dobanzile amanate, asta ca sa nu mai vorbim despre IMM-uri si PFA-uri, care si ele ar putea, teoretic, sa ceara amanarea ratelor, dar „numai in anumite conditii”.

Ok, deci bancile nu ne iarta. Ce urmeaza? 

Cel mai probabil o solutie de compromis, romaneasca. Iar daca unele banci au facut clar faptul ca ar prefera (a se citi vor) o amanare a ratelor cu pana la 3 luni (Banca Transilvania, Raiffeisen), Florin Citu a declarat in seara zilei de luni ca mult discutata si asteptata ordonanata de urgenta privind amanarea ratelor a fost retrasa doar pentru a se face anumite clarificari. Printre altele, faptul ca dobanda din perioada de suspendare va fi zero si ca suspendarea ratei poate fi solicitata pana la 45 de zile de la intrarea in vigoare a Ordonantei, atat de persoanele fizice cat si cele juridice. Ramane de vazut cum va convinge Florin Citu sistemul bancar ca o astfel de solutie va putea fi aplicata in bloc, avand in vedere ca acesta a transmis cat se poate de clar ca doreste o varianta personalizata pentru fiecare banca in parte.  

Romania are finantare doar pentru 5 luni

Asta nu este insa tot. Intr-o declaratie facuta pentru Reuters menita sa dea fiori fiecaruia dintre romani, Florin Citu a declarat ca Romania are finantare doar pentru urmatoarele 5 luni. Sigur, asta nu e ca si cum ne-am fi asteptat sa trecem criza intr-o veselie si cu excedent bugetar, dar parca nici o asemenea veste nu pica tocmai bine. Nu in ultimul rand, ministrul Finantelor Publice a confirmat ceea ce toata lumea banuia deja, si anume ca deficitul bugetar se va situa anul acesta undeva in jurul a 5%. Sigur, asta in conditiile in care Uniunea Europeana a spus deja ca fiecare tara este libera sa renunte la deficitul impus de 3%, valabil pana la inceperea pandemiei Covid-19, dar chiar si asa asta nu poate insemna decat o situatie economica dezastruoasa pentru tara noastra anul viitor. Si poate chiar mai multi ani de acum inainte.