Guvernul adopta cresterea voluntara a salariului minim cu 200 de lei, scutita de taxe

Guvernul adopta cresterea voluntara a salariului minim cu 200 de lei, scutita de taxe

Proiectul de ordonanta de urgenta deschide ordinea de zi a sedintei de Guvern de miercuri.

Prin adoptarea ordonantei, angajatorii vor putea majora salariul minim cu 200 de lei, cresterea fiind scutita de taxe. Masura face parte din pachetul „Sprijin pentru Romania”.

Majorarea salariala se va aplica incepand cu 1 iunie

Ordonanta de urgenta prevede faptul ca angajatorii pot majora voluntar nivelul salariului de baza lunar brut cu suma de 200 lei, de la 2.550 lei la 2.750 lei, pentru salariatii care desfasoara activitate in baza CIM, cresterea urmand sa fie scutita de taxe. Decizia Executivului a fost motivata de cresterea preturilor la energie electrica, gaze naturale, combustibili si la produse alimentare, necesitatea stimularii angajatorilor, in scopul sprijinirii angajatilor proprii, prin netaxarea unei sume de 200 lei/luna si nevoia interventiei rapide a Guvernului cu masuri prin care sa combata efectele majorarilor din piata si nivelului inflatiei.

Astfel, masura se va aplica incepand cu data de 1 iunie 2022, in cazul salariatilor care desfasoara activitate in baza contractului individual de munca, incadrati cu norma intreaga, la locul unde se afla functia de baza. Angajatorii vor avea posibilitatea de majorare voluntara a salariului acestor angajati, cu suma de 200 de lei, pentru nu se datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii.

Potrivit Proiectului de Ordonanta de Urgenta privind unele masuri fiscale, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, masura se aplica in urmatoarele cazuri:

- angajatorii majoreaza voluntar, oricand in perioada 1 iunie – 31 decembrie 2022, inclusiv, nivelul salariului de baza lunar brut cu suma de 200 lei, respectiv de la 2550 lei la 2750 lei, pentru salariatii care desfasoara activitate in baza contractelor individuale de munca, in derulare la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, in care nivelul salariului de baza lunar brut la aceeasi data, fara a include sporuri si alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata;

-nivelul salariului de baza lunar brut stabilit potrivit contractului individual de munca, fara a include sporuri si alte adaosuri este de 2750 lei, in cazul persoanelor nou angajate in perioada cuprinsa intre data 01 iunie si pana 31 decembrie 2022, inclusiv.

Masura fiscala se va aplica in perioada in care salariul majorat/de incadrare, dupa caz, este mentinut la nivelul de 2750 lei, pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor realizate in intervalul 01 iunie – 31 decembrie 2022, inclusiv.

Cati romani lucreaza pe salariul minim?

Blocul National Sindical anunta, in toamna anului 2021, faptul ca aprox 20% din salariatii din Romania cu contracte de munca cu timp complet si 79% din salariatii cu contract de munca cu timp partial au venituri salariale la nivelul salariului minim. Este si motivul pentru care, sustineau sindicalistii, in doi ani ( 2019-2021) s-au pierdut 126.000 de locuri de munca cu timp complet.

Ministerul Finantelor  a anuntat la inceputul acestei luni ca masura de crestere voluntara a salariului minim, scutita de taxe, ar avea impact pentru 1,6 milioane de salariati care in prezent castiga salariul minim pe economie, acestia reprezentand 32% din totalul celor 5 milioane de salariati din economie.