Guvernul american va finanta dezvoltarea centralei cu reactoare modulare mici din Dambovita

Guvernul american va finanta dezvoltarea centralei cu reactoare modulare mici din Dambovita

Desi a starnit un val de controverse, in special din partea localnicilor, proiectul centralei cu reactoare modulare mici de la Doicesti, judetul Dambovita, continua. SUA anunta ca va sprijini financiar proiectul.

14 milioane de dolari de dolari pentru faza studiilor de inginerie si proiectare

Joe Biden a anuntat in weekend, in cadrul Summit-ului G7, faptul ca guvernul american va oferi 14 milioane de dolari companiei americane NuScale Power, pentru implementarea in Romania a unei centrale cu reactoare modulare mici. Centrala urmeaza sa fie amplasata in localitatea Doicesti, din judetul Dambovita, pe locul fostei Termocentrale Doicesti si este prima de acest fel.

Bazandu-se pe eforturile guvernului SUA, inclusiv sprijinul de promovare din partea Comertului si asistenta tehnica din partea statului si USTDA, aceasta investitie este menita sa mobilizeze un efort de mai multe miliarde de dolari si sa prezinte ingeniozitatea SUA in sectorul nuclear avansat, sa accelereze tranzitia catre energie curata, sa creeze mii de locuri de munca si sa consolideze securitatea energetica europeana, respectand in acelasi timp cele mai inalte standarde de siguranta nucleara, securitate si neproliferare“, a transmis Casa Alba.

Romania- un nou pas spre independenta energetica?

La randul sau, premierul roman, Nicolae Ciuca, a precizat ca eforturile de cooperare dedicate dezvoltarii programului nuclear civil national reprezinta un pas esential pentru atingerea tintelor de decarbonizare si asigurarea independentei energetice a Romaniei.

Alaturi de construirea reactoarelor 3 si 4 de la Centrala Cernavoda, utilizarea noului tip de tehnologiei SMR va contribui la intarirea profilului energetic al Romaniei, in acord cu viziunea europeana de protejare a mediului si cu tintele de decarbonizare asumate. Mai mult, dezvoltarea programului nuclear va impulsiona cresterea economica, atat prin revitalizarea lantului de furnizori, cat si prin pozitionarea Romaniei ca lider regional al acestei industrii. Tehnologia reactoarelor modulare mici, dezvoltata de compania americana NuScale, respecta cele mai inalte standarde de siguranta nucleara. Acest factor este vital in contextul in care energia nucleara este pilon fundamental prin care putem obtine  energie curata, la costuri accesibile pentru cetatenii romani si pentru economia nationala”, a transmis premierul Romaniei.

Va reamintim ca in noiembrie 2021, NuScale si Nuclearelectrica au semnat un acord de colaborare pentru a avansa implementarea primului reactor modular de mici dimensiuni in Europa. Ulterior, in mai 2022, Ministrul roman al Energiei  a anuntat ca primul mini-reactor nuclear din Romania, dezvoltat de compania americana NuScale, va fi instalat la Doicesti, in judetul Dambovita.

Mini-centrala nucleara de la Doicesti –locuri de munca

Proiectul mini-centralei nucleare de la Doicesti promite avantaje pentru comunitatea locala, asta desi localnicii, dar si unele voci din randul oficialitatilor locale, s-au aratat impotriva amplasarii noului sistem la Doicesti. Proiectul se traduce oficial in producere de energie electrica fara poluare,  crearea de noi locuri de munca, dezvoltarea unei tehnologii sustenabile, dezvoltarea investitiilor si a sistemului de invatamant pentru formarea noii generatii de ingineri, proiecte pentru economia locala.  Din estimarile oficiale, centrala NuScale  va crea 193 de locuri de munca permanente in centrala, dar si 1.500 de locuri de munca in constructii, 2.300 de locuri de munca in productie.