Guvernul nu renunta totusi la restructurarea aparatului bugetar

Guvernul nu renunta totusi la restructurarea aparatului bugetar

Intoarcerea la 180 de grade pe care a facut-o guvernul Orban in privinta bugetarilor, cu Florin Citu dand semnale puternice ca nu doreste ca acestia sa preia greul economiei romanesti intr-o perioada in care acesta este dus exclusiv de mediul privat, a lasat urme in mentalul colectiv. Iar Guvernul PNL este constient de acest lucru. Drept dovada ca subiectul nu a fost complet abandonat, sta declaratia recenta a sefului Cancelariei premierului Ionel Danca, conform careia „va fi nevoie de o ajustare a deficitului care trebuie făcută inclusiv prin restructurarea aparatului bugetar”.

Restructurarea nu este doar necesara, ea va fi facuta

„Numărul celor angajați în sectorul public în noiembrie 2019 era de 1,3-1,4 milioane. E în continuare la același nivel. A apărut criza sanitară COVID, a fost nevoie ca Guvernul să se concentreze pe alte priorități, pentru salvarea vieții și sănătății populației și acest lucru s-a făcut și cu un necesar de resurse financiare și umane suplimentar”, a declarat acesta, adaugand: „Acest obiectiv al restructurării aparatului bugetar și al reducerii nu numai că este absolut necesar, el va fi făcut. Având în vedere necesarul de cheltuieli bugetare care a crescut enorm ca urmare a cheltuielilor făcute cu criza sanitară și a cheltuielilor făcute pentru a proteja puterea de cumpărare a românilor, veniturile, toate măsurile de sprijin pe care le-am adoptat în această perioadă, vor reclama în perioada următoare, pentru anul următor, o ajustare a deficitului bugetar care trebuie făcută inclusiv prin restructurarea aparatului bugetar”.

Salariile bugetarilor au crescut cu 80% fata de 2016

Precizarile vin in contextul in care Consiliul Fiscal a aratat, in raportul sau anual, ca cheltuielile statului cu salariile bugetarilor au crescut anul trecut cu aproape 20% faţă de 2018, cu menţiunea că, în raport cu anul 2016, creşterea este de aproape 80%. Potrivit Consiliului Fiscal, cea mai mare creştere s-a înregistrat în sectorul public de învăţământ, salariul mediu net ajungând în trimestrul IV din 2019 la 5.823 lei, cu 18,8% mai mare decât aceeaşi perioadă a anului precedent. „Această dinamică a contribuit puternic la ridicarea mediei salariului din sectorul bugetar. În sectorul public cel mai puţin au crescut salariile personalului din domeniile sănătate şi asistenţă socială. Nivelul acestora din ultimul trimestru al anului 2019 a fost de 6.363 lei/lună, înregistrând un ritm de creştere de doar 5,8% comparativ cu ultimul trimestru din 2018. Salariul mediu brut lunar al angajaţilor din administraţie publică şi apărare s-a plasat la valoarea de 8.229 lei în ultimele trei luni din 2019, fiind mai mare cu 13,1% comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent”, se mai spune în raport.

In concluzie, faptul ca guvernul PNL a preferat sa nu-si puna bugetarii in cap pe timp de pandemie nu reprezinta decat o amanare a „apucarii taurului de coarne”. Iar asta pentru ca, mai devreme sau mai tarziu, acest lucru se va intampla oricum, cel putin in cazul in care Romania isi propune sa inceteze sa mai fie statul invechit, neperformant si profund deprofesionalizat care este in prezent.