Identificarea biometrica este viitorul bankingului. Si nu numai

Identificarea biometrica este viitorul bankingului. Si nu numai

Peste 4 milioane de carduri. Acestea ar fi cifrele bankingului operat de Banca Transilvania in ce priveste clientii sai. In timp ce pandemia de coronavirus a fortat insa Romania sa adopte cu pasi repezi digitalizarea, Banca Transilvania nu a stat degeaba, lucrand la un sistem care va deveni realitate in viitorul apropiat si in Romania: autorizarea tranzactiilor online cu solutii biometrice.

Cardurile fizice ar putea deveni istorie

Astfel, sistemul de logare in bankingul online realizat prin clasicul SMS, va deveni istorie, fiind inlocuit cu identificarea biometrica, disponibila direct in BT Pay. De asemenea, cardul fizic ar putea deveni si el o simpla amintire: va intra in scena, in schimb, cardul digital, o proiectie virtuala a cardului fizic, pe care il poti adauga in BT Pay inainte de a intra in posesia cardului fizic, el avand exact aceleasi detalii de card ca si cel fizic: numar card, cod CVV si data expirarii. Nu in ultimul rand, o obisnuinta va deveni si plata prin cod QR. Cat despre identificarea biometrica la care am facut referire, aceasta va fi, desigur, disponibila atat pe desktop-uri si laptopuri, dar si pe smartphone-uri. Acestea din urma se pare insa ca vor trebuie sa nu aiba sistemul NFC (Near Field Communication, sau comunicare in camp apropiat) activ, astfel incat clientii sa poata beneficia de optiunile oferite de aplicatie (mai puţin plata contactless).

Identificarea biometrica, un pericol?

Asa cum stim deja, identificarea biometrica nu este insa un subiect simplu, cu atat mai putin in societatea romaneasca, care prezinta unul dintre cele mai stranii paradoxuri din epoca moderna: faptul ca, desi este inapoiata din punct de vedere al implementarii digitale, are una dintre cele mai mari viteze de internet din lume! Exceptand acest aspect, insa, fireste ca vor exista voci care vor spune ca identificarea biometrica le pune in pericol intimitatea, mai precis siguranta datelor personale. Aparatorii acestui mod de identificare, insa, sustin, dimpotriva, ca identificarea biometrica nu doar ca nu pune in pericol datele personale ale utilizatorilor, ci le face mai sigure si mai putin expuse eventualelor fraude.

Peste Ocean, pentru a oferi numai un exemplu, a aparut deja de ceva vreme conceptul de „istorie clinica electronica”, pentru a ne referi doar la domeniul sanatatii, care, asa cum arata unele articole de specialitate, protejeaza identitatea clientului in fata furtului de identitate pentru obținerea beneficiilor asigurarii, sau a fenomenului de „doctor shopping”, mai precis peregrinajul de la un medic la altul legat de obținerea rețetelor de medicamente cu potențial adictiv. Argumentul suprem al aparatorilor identificarii biometrice, insa, este cel legat de siguranta parolei. Astfel, fata de o parola care se poate schimba rapid in caz de furt al acesteia, amprenta dactilara a unei persoane este mult mai greu de alterat.

Voi ce parare aveti despre indetificarea biometrica, este aceasta un pericol?