Imprumuturi pentru studentii romani si pentru integrarea elevilor si studentilor ucraineni

Imprumuturi pentru studentii romani si pentru integrarea elevilor si studentilor ucraineni

Romania vrea sa intre in randul tarilor civilizate, unde tinerii sunt sprijiniti pentru a-si finaliza studiile. Ministerul Educatiei a anuntat ca in aceasta perioada se pregatesc masurile pentru studenti romani, dar si pentru elevii si studentii ucraineni. Concret, si la noi ar urma sa se intample ceea ce in tarile din Occident se practica de ani de zile, studentii sa aiba posibilitatea de a primi imprumuturi de la stat pentru cheltuielile din timpul facultatii.

Imprumuturi pentru student de la Fondul European de Investitii

Cazare, hrana, transport, carti si cursuri suplimentare, sunt doar cateva dintre cheltuielile care se regasesc pe listele studentilor. Unii, mai norocosi, sunt sprijiniti financiar de parinti, altii- isi cauta joburi inca de pe bancile facultatii pentru a-si acoperi cheltuielile. Totusi, in unele cazuri bursele si veniturile suplimentare, cu greu acopera nevoile unui student.

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a anuntat saptamana aceasta ca a discutat alaturi de reprezentantii Bancii Europene de Investitii un pachet de masuri care sa ajute la dezvoltarea invatamantului superior in Romania si sprijinirea studentilor. Mai exact, daca discutiile se vor concretiza, studentii din Romania ar putea accesa imprumuturi prin Fondul European de Investitii, iar bani ar urma sa vina si pentru integrarea in scolile si universitatile romanesti a refugiatilor ucraineni. 

Daca alte state ii ajuta deja de ani buni pe studenti prin imprumuturi guvernamentale, la noi acest lucru nu a fost posibil pana acum. Initiative au mai fost, insa fara finalitate.

Mecanismul la care studentii au acces, in tarile dezvoltate

Solutia imprumutului guvernamental este aplicata cu succes de multe tari europene. Acesta presupune alocarea sprijinului financiar pentru tineri pe perioada studiilor in cadrul universitatii, bani acoperind cheltuielile cu taxa de scolarizare si in unele cazuri si alte cheltuieli secundare. Studentul trebuie sa achite imprumutul numai dupa finalizarea studiilor, indiferent de durata lor. Rambursarea incepe insa in momentul in care absolventul reuseste sa treaca de un anumit prag al veniturilor, respectiv se angajeaza, iar din salariul sau statul isi retrage lunar/anual un procent sub forma de rata.

Sorin Cimpeanu, a anuntat ca, in cadrul reuniunii Consiliului National al Rectorilor din data de 8 aprilie, BEI va putea sa prezinte modalitatile generale de sprijin pentru dezvoltarea universitatilor romanesti, dar si modalitatile in care institutiile de invatamant superior din Romania pot participa la gestionarea schemelor de imprumut pentru studenti.