In noiembrie, castigul salarial mediu net a crescut cu 2%

In noiembrie, castigul salarial mediu net a crescut cu 2%

Castigul salarial mediu nominal brut a fost 5.196 lei, in noiembrie 2019, cu 106 lei (+2,1%) mai mare decat in luna octombrie 2019, iar castigul salarial mediu nominal net a fost 3.179 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 63 lei (+2%), potrivit datelor anuntate, luni, de Institutul National de Statistica (INS).

"Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), 7.610 lei, iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (1.803 lei)", informeaza inse.ro.

In luna noiembrie 2019 comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,9%.

"Indicele castigului salarial real a fost 109,8% pentru luna noiembrie 2019 fata de aceeasi perioada a anului precedent", arata datele INS.

De asemenea, indicele castigului salarial real a fost 101,8% pentru luna noiembrie 2019 fata de luna precedenta.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 218,1%, cu 3,9 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna octombrie 2019.

"In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an", arata comunicatul INS.

In luna noiembrie 2019, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna octombrie 2019 ca urmare a acordarii de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte), cat si a disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.

"Cele mai semnificative cresteriale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

♦ intre 11% si 13% in activitati de editare, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor;

♦ intre 6,5% si 9% in extractia minereurilor metalifere, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a., activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, fabricarea echipamentelor electrice, activitati de servicii intehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea produselor din tutun;

♦ intre 3% si 5% in fabricarea produselor textile, fabricarea substantelor si a produselor chimice, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), colectarea si epurarea apelor uzate, alte activitati industriale n.c.a., depozitare si activitati auxiliare pentru transport, activitati de servicii anexe extractiei", precizeaza datele INS.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna octombrie 2019 de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile in unele activitati economice de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza: intre 3,5% si 6,5% in industria metalurgica,extractia petrolului brut si a gazelor naturale, transporturi pe apa; intre 1% si 2,5% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), transporturi aeriene, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in administratie publica (+1%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (+0,5%). Castigului salarial mediu neta scazut usor in invatamant comparativ cu luna precedenta (-0,2%).

Te-ar putea interesa si: De ce companiile ar trebui sa ofere salariu pentru trai real!