Interviul de angajare, un drum cu doua sensuri. Ce intrebari sa adresezi

Interviul de angajare, un drum cu doua sensuri. Ce intrebari sa adresezi

 

Interviul de angajare este un drum cu doua sensuri de mers. Este important atat pentru recruiter, cat si pentru candidat. Indiferent ce vrei sa faci pe plan profesional sau care sunt motivele pentru care vrei un job nou, este esential sa stii ca trebuie sa adresezi cat mai multe intrebari.

In cadrul procesului de recrutare discutiile pot fi destul de ample, pentru ca este esential pentru orice angajator sa cunoasca care e nivelul tau de pregatire si ce iti doresti sa faci pe plan profesional. Astfel, orice angajator iti va adresa foarte multe intrebari in timpul interviului de angajare.

Insa ai si un avantaj! Iar el apare in momentul in care angajatorul vrea sa afle ce asteptari ai si iti va adresa urmatoarea intrebare: “Ce ai vrea sa stii sau ce nelamuriri ai?”. Este oportunitatea perfecta pentru tine! De ce? Pentru ca ai posibilitatea sa afli tot ce te intereseaza despre postul pe care vrei sa il ocupi intr-o companie.

 

Interviul de angajare – ce intrebari sa adresezi

 

Procesul in sine de a adresa intrebari schimba complet cursul si dinamica interviului de angajare. In momentul in care adresezi intrebari, ai posibilitatea sa descoperi mai multe informatii despre noul loc de munca si astfel iti va fi mai usor sa iei o decizie.

Este recomandat sa ai cel putin patru intrebari pregatite pentru interviul de angajare, pe care sa le adresezi angajatorului. Insa nu este indicat sa adresezi intrebari doar de dragul dialogului. Pentru a beneficia 100% de rezultatele lor, este bine sa te gandesti foarte bine ce informatii vrei sa obtii. Si cu siguranta iti vei dori sa eviti unele intrebari. De fapt, intrebarile pe care le adresezi in cadrul unui interviu vor influenta negativ sau pozitiv decizia angajatorului.

 

Iata, asadar, ce intrebari sa adresezi in cadrul unui interviu de angajare:

 

1. Am raspuns la toate intrebarile dumneavoastra sau doriti sa aflati si alte informatii?

 

Aceasta prima intrebare este extrem de importanta in cadrul interviului de angajare. De ce? Pentru ca este important ca angajatorul sa vada ca vrei ca discutia sa fie foarte clara. In plus, este o intrebare care te ajuta sa cunosti foarte bine pozitia in care te afli. Nu numai ca angajatorul va aprecia aceasta initiativa, dar vei avea astfel posibilitatea sa demonstrezi ca esti o persoana extrem de atenta la detalii.

 

2. In opinia dumneavoastra, care ar fi candidatul ideal pentru aceasta pozitie?

 

Potrivit specialistilor in recrutare, aceasta intrebare este foarte utila pentru tine. Ea te va ajuta sa afli daca ai pregatirea necesara pentru postul pentru care candidezi. Daca informatiile pe care le primesti de la angajator nu sunt conforme cu asteptarile tale sau cu competentele pe care le ai, atunci vei putea sa te retragi intr-un mod politicos si profesional.

 

3. Care vor fi persoanele carora trebuie sa le raportez progresul meu?

 

Desi aceasta intrebare nu pare una foarte utila la prima vedere, este important sa intelegi ierarhia unei companii. Din moment ce vei lucra cu mai multe persoane, este bine sa stii cine are putere de decizie, cine iti monitorizeaza progresul si cine iti poate raspunde la eventualele nelamuriri.

 

4. Ce presupune aceasta pozitie in companie?

 

Este o intrebare care te va ajuta sa afli daca vei avea posibilitatea sa te dezvolti din punct de vedere profesional. Nimanui nu-i place un job fara viitor, unde nu exista posibilitatea de a obtine un salariu mai mare odata cu vechimea sau unde nu exista posibilitatea de avansare.

 

5. Care sunt competitorii dumneavoastra directi si ce avantaj aveti fata de ei?

 

Aceasta intrebare nu este adresata doar de dragul discutiei, ci arata ca interesul tau este sa aduci un aport considerabil companiei. Este important ca angajatorul sa vada ca ai initiativa si ca iti doresti sa contribui la dezvoltarea companiei.

 

 

6. Ce alte competente, in afara celor prezentate in job description, sunt recomandate pentru acest post?

 

Este important pentru tine sa stii ce competente trebuie sa aiba un angajat in viziunea angajatorului. Astfel, vei stii ce viziune are compania si interviul de angajare va fi cu siguranta un proces mult mai usor pentru ambele parti.

 

7. Considerati ca experienta pe care o am ma recomanda pentru acest post?

 

Desi aceasta intrebare te pune intr-o pozitie vulnerabila, arata ca esti o persoana increzatoare, care poate sa discute deschis atat despre punctele forte, cat si despre punctele slabe.

 

8. Care sunt provocarile profesionale pe care le voi avea?

 

Daca angajatorul iti spune ca nu exista nicio provocare, trebuie sa urmaresti cu foarte multa atentie urmatoarele discutii. De regula, un angajator nu vrea sa abordeze acest subiect. Iar acest lucru nu se intampla pentru ca nu isi doreste ca un angajat sa evolueze. Motivele sunt complet altele. Mai exact, angajatorul isi va dori sa observe in timp modul in care iti desfasori activitatea si faci fata provocarilor profesionale.

 

9. Care e viziunea dumneavoastra asupra succesului?

 

Poate ca aceasta intrebare nu pare utila, insa te va ajuta sa afli daca angajatorul tau are asteptari foarte mari sau daca are o viziune realista si foarte bine structurata in ceea ce priveste progresul pe care trebuie sa il faca compania.

 

10. Mai aveti nevoie de alte informatii din partea mea?

 

Este o intrebare politicoasa si importanta in cadrul interviului de angajare. Te va ajuta sa fii multumit/a de modul in care s-a desfasurat discutia si sa te asiguri ca nu au ramas neclaritati.

Interviul de angajare este un proces foarte important, mai ales daca se desfasoara pe parcursul unei perioade indelungate, ce presupune mai multe intalniri. In orice caz, este esential sa stii care e pozitia ta si sa adresezi cat mai multe intrebari deschise, care au raspunsuri clare, concise. Intrebarile prea elaborate nu sunt recomandate, deoarece pot sa puna in dificultate decizia angajatorului sau pot crea unele confuzii.

Tu ce intrebari ai adresat in cadrul ultimului interviu de angajare?

Consideri ca este esential sa tii cont de aceste sfaturi sau crezi ca astfel de intrebari sunt valabile doar pe hartie, nu si in cadrul unei intalniri oficiale?

Te-ar putea interesa si: Cum sa raspunzi la cea mai dificila intrebare a interviului de angajare!