Inventarul locurilor de parcare publice din Romania: 1.4 milioane de locuri la peste 10 milioane de vehicule

Inventarul locurilor de parcare publice din Romania: 1.4 milioane de locuri la peste 10 milioane de vehicule

Cu un trafic sufocat de vehicule zi de zi, infrastructura rutiera slab dezvoltata si un parc auto care creste an de an, plin de vehicule second-hand, Romania sufera si la capitolul locuri de parcare publice.  O radiografie a situatiei actuale este oferita de Inventarului Parcarilor Publice, aflat la a treia editie, realizat de integratorul de solutii inteligente la cheie Vegacomp Consulting. Romania are estimativ 1,4 milioane de locuri de parcare publice, dar in acelasi timp, parcul auto a depasit pragul de 10 milioane de vehicule. Diferente in organizarea sistemului parcarilor publice sunt foarte mari intre orase. In timp ce unele abia ofera cateva mii de locuri, altele depasesc zeci de mii si sunt complet digitalizate.

 

Sistemul parcarilor publice in Romania

Potrivit analizei Inventarul Parcarilor Publice, in Romania au fost declarate 1.274.982 de locuri de parcare, dar se estimeaza totusi un numar de 1,4 milioane, ca urmare a lipsei de raspuns din partea municipalitatilor. 

Potrivit Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, la finalul lui decembrie 2022, in Romania erau inmatriculate 9.952.850 de vehicule. Varsta medie a parcului de autoturisme din Romania era de peste 15 ani. Cu toate acestea, Romania ocupa ultimul loc in U.E. in ceea ce priveste rata de motorizare (numarul de vehicule la 1000 de locuitori). Desi nu avem la fel de multe vehicule, soferii cu greu reusesc sa gaseasca locuri de parcare si pentru cele din prezent.

Radiografia realizata de Vegacomp Consulting arata ca avem doar 9 orase care ofera peste 30.000 de locuri de parcare. Bucurestiul este pe primul loc, urmat de Timisoara, Brasov, Iasi, Cluj-Napoca, Pitesti, Ramnicu Valcea, Constanta si Craiova.

In ce priveste parcarile pentru vehicule electrice, topul este condus de Iasi -100 locuri, pe locul doi urmeaza  Cluj-Napoca - 74 locuri si locul trei este ocupat de Sector 4 al capitalei cu 32 de locuri.

Digitalizarea sistemului parcarilor publice

In timp ce unele orase duc lipsa de locuri de parcare, altele au sisteme inteligente pentru gestionarea acestui sector. Potrivit analizei:

  •           39 de orase au harti publice ale parcarilor
  •           In 61 de orase se poate plati parcarea prin aplicatie
  •           In 60 de orase se poate plati parcarea prin SMS
  •           In 128 orase se poate plati parcarea la DGITL
  •           In 51 orase se poate plati taxa de parcare prin ghiseul.ro
  •           In 37 orase se poate plati taxa de parcare cash, la persoana angajata sa gestioneze parcarea
  •           In 44 orase din tara exista parcometre la care se poate plati utilizarea parcarii.

 

In Romania, in 157 de orase, primariile taxeaza utilizarea locurilor de parcare. Tariful pentru parcarile de resedinta variaza intre 30 si 120 lei in localitatile mici, respectiv intre 70 si 200 lei in orasele mari. Pentru abonamente, preturile de inchiriere variaza intre 15 lei/luna si 1.000 lei/luna, arata analiza citata. Tariful orar de ocupare pentru parcarile publice cu plata variaza intre 1 si 5 lei, cu exceptia Bucuresti-ului si Clujului, unde limita maxima ajunge la 10 lei.