Investitiile straine in Romania – Olanda, Austria si Germania Top Investitori

Investitiile straine in Romania – Olanda, Austria si Germania Top Investitori

Uniunea Europeana este principalul partener comercial al Romaniei, peste 90% din investitiile straine in tara noastra venind din UE. Olanda, Austria si Germania au impreuna 40% din totalul de investitii
• Domeniul Intermedieri financiare si asigurari este domeniul in care s-a investit cel mai mult in septembrie 2019, urmat de sectorul Activitati profesionale si Transport si comunicatii
• Un numar de 225.500 de societati cu participare straina erau inregistrate la ONRC in septembrie 2019, o crestere cu 2.57% fata de aceeasi luna a anului 2018


Dezvoltarea economica a unei tari depinde in mare masura de capitalul pe care aceasta il detine. Cum sursele publice de capital sunt deseori limitate, investitiile straine directe (ISD) reprezinta o necesitate pentru cresterea si bunastarea economiei unei tari. ISD-urile reprezinta un flux de capital, de tehnologie si know-how, genereaza locuri de munca, stimuland si dezvoltand astfel economia.


Investitiile straine in Romania


Cu o pozitie geografica privilegiata, resurse naturale bogate si o piata de dimensiuni mari, la care se adauga si o forta de munca competenta si cu costuri scazute, Romania detine multe avantaje strategice pentru a atrage investitii straine. Din pacate, cadrul politic si legislativ, caracterizat prin lipsa unor masuri clare orientate spre atragerea investitorilor straini au facut ca Romania sa nu beneficieze la maxim de potentialul sau.


1. Principalele tari care investesc in Romania


Din statisticile prezentate de ONRC referitoare la investitiile straine in Romania reiese faptul ca in 2019 s-a inregistrat o crestere de aproximativ 2%, atat din punct de vedere al numarului de societati care au investit in tara noastra, cat si din punctul de vedere al valorii capitalului social subscris.

 

 

Uniunea Europeana este principalul partener de afaceri al Romaniei. Conform statisticilor prezentate de Registrul Comertului in septembrie 2019, 86 % din totalul de capital social subscris de societatile straine in Romania este reprezentat de tari din Uniunea Europeana, Olanda, Austria si Germania fiind cei mai importanti parteneri comerciali ai Romaniei.

In septembrie 2019, Olanda a fost pe primul loc in clasamentul tarilor cu cele mai mari investitii in tara noastra, cu aproximativ 9.2 miliarde de euro capital social subscris. Tara lalelelor era urmata in clasament de Austria si Germania, fiecare cu cate aproximativ 4.8 miliarde de euro. Cele trei tari detin impreuna o pondere de aproximativ 40% din totalul de capital social subscris in Romania (48.6 miliarde de euro).

 

 

Tarile a caror valoare a investitiilor a crescut cel mai mult in septembrie 2019 fata de aceeasi luna a anului 2018 sunt Ungaria (cu 48%), Grecia (cu 41%) si Belgia cu 19%. Printre tarile care au avut investitii la noi in tara in septembrie 2018 si nu mai apar in statisticile ONRC din septembrie 2019 se numara Emiratele Unite Arabe, Irlanda, Islanda, Gibraltar, Israel si Slovenia.

 

 

2. Domeniile cele mai atractive pentru investitiile straine in Romania


Intermedierile financiare si asigurari sunt domeniile care au cea mai mare pondere in valoarea totala a capitalului social subscris in Romania in luna septembrie 2019. Daca in aceeasi luna a anului trecut, industria extractiva si prelucratoare detinea cea mai mare pondere a capitalului social, datele de la ONRC din septembrie 2019 arata ca domeniul Intermedieri financiare si asigurari a inregistrat o pondere de 28,6% din totalul capitalului social subscris de companiile straine in Romania, urmat la mica distanta de sectorul Activitati profesionale si administrative (28.1%). Alte domenii atractive pentru investitorii straini au fost sectorul de Transport si comunicatii (19,1%) si Constructii (10.5%).

 

 

In septembrie 2019, domenii precum industria prelucratoare, agricultura, invatamant si sanatate nu au fost destul de atractive pentru companiile straine, capitalul investit in aceste domenii fiind extrem de mic. Fiecare din aceste sectoare a primit sub 1% din totalul de capital social subscris de companiile straine.

 

 

De remarcat este faptul ca domeniile in care s-au inregistrat cele mai multe societati cu capital strain au fost comertul cu ridicata (30,3%), activitatile administrative (27,5%) si constructiile (11,5%).


3. Principalele companii care investesc in Romania


Companiile multinationale care au avut de-a lungul anilor investitii straine in Romania, au schimbat modul de viata si mentalitatea romanilor dupa Revolutie si pana in prezent. Marii investitori au venit la noi cu know-how international, au adus tehnologii noi de productie si ne-au invatat ce inseamna productivitatea si sistemele de management performante. Companiile care au investit pe termen lung in Romania au contribuit intr-un mod esential la modernizarea economiei romanesti si la imbunatatirea nivelului de trai al romanilor.


Evolutia societatilor in perioada 1991-2018

 

 

Imediat dupa Revolutie, Romania a fost extrem de atractiva pentru investitorii straini, un numar mare de companii internationale au venit in tara in perioada anilor 1992-1994. A urmat o perioada in care numarul companiilor a scazut, dar fluxul de capital strain a crescut, mai ales incepand cu anii 2000, investitorii fiind optimisti in ceea ce priveste oportunitatile de afaceri. Perioada 2004-2008 a fost una de bun augur, iar numarul societatilor straine de la noi din tara a crescut semnificativ. Oferta privatizarilor, cresterea economica la nivel global si cadrul institutional si legislativ in vederea aderarii Romaniei la UE au atras multi investitori in acea perioada. Din pacate, situatia s-a schimbat dupa 2009, multe companii renuntand la investitiile in Romania.

 

Dinamica societatilor cu capital strain in 2019


In ceea ce priveste anul 2019, in perioada ianuarie-septembrie 2019 s-au inregistrat 4.166 de societati noi cu participare straina la capitalul social subscris, o valoare cu 0,69% mai mica fata de aceeasi perioada a anului 2018. In luna septembrie 2019 s-au inmatriculat 389 de societati noi, cea mai mica valoare din acest an.

 

Care este zona tarii unde s-a investit cel mai mult

 


In perioada 1992- 2018, jumatate din companiile straine din Romania au fost inregistrate in zona Bucuresti-Ilfov, peste 60% din capitalul social subscris al acestor societati fiind indreptate spre aceasta zona. Dupa Bucuresti si Ilfov, zona de vest si nord-vest a fost zona care a atras cei mai multi investitori straini, cu 10,68% capital subscris, in scadere cu aproximativ 10% fata de aceeasi luna a anului trecut. Urmeaza zona de centru a tarii, cu 8,98% capital subscris, in crestere cu 0,4% fata de septembrie 2018. Judetele cu cele mai multe companii si investitii straine sunt Timis, Prahova, Constanta, Brasov si Mures.

Articolul a fost realizat in baza informatiilor disponibile pe site-ul ONRC!

Te-ar putea interesa si articolul TOP domenii cu cele mai mari profituri in 2018: imobiliarele sunt in crestere!