Joburi bine platite pe timp de vara. Litoralul romanesc si forta de munca

Joburi bine platite pe timp de vara. Litoralul romanesc si forta de munca

Din lipsa de personal, angajatorii din turism si industria ospitalitatii au crescut salariile si ofera facilitati pentru a atrage candidatii.

Joburi in hoteluri, restaurant sau pe plaja

Sezonul estival aduce o serie de oportunitati pentru cei care isi doresc un venit rapid, intr-o zona turistica, imbinand astfel utilul cu placutul. Pe litoral, in Delta si in unele statiuni balneo, inca sunt mii de pozitii vacante. Se cauta personal pentru hoteluri, restaurante, salvamari, administratori de plaja sau ghizi. Vara este sezonul oficial al concediilor pentru romani, iar alocarea tichetelor de vacanta, distribuite deja de la 1 iunie, reprezinta un motiv in plus pentru a alege o destinatie din Romania.

Pentru hoteluri sunt necesari bucatari, ospatari, cameriste, receptioneri si manageri. Unele posturi sunt platite si cu peste 2000 de euro, in unitatile de cazare moderne, cu optiunea all-inclusive. Pentru ca exista deficit de angajati sezonieri, patronii au venit cu oferte avantajoase: salarii mai mari decat sezonul trecut, bonusuri, cazare si masa asigurata, program care sa le permita candidatilor si anumite zile libere pentru a se bucura la randul lor de vara. La Marea Neagra, joburile cel mai bine platite sunt in statiunea Mamaia, considerata si perla litoralului romanesc.

Pentru plajele administrate de firme private se cauta administrator, salvamari, barmani, profesionisti pentru masaj, hostess sau animatoare.

Cat se castiga pe litoral?

O analiza a ofertelor postate pe platformele de recrutare, dar si in social-media, arata ca un bucatar poate ajunge si la peste 2000 de euro, un manager de hotel sau restaurant depaseste lejer 1000 de euro pe luna, iar personalul care se ocupa de servirea clientilor castiga intre 700 si 900 de euro, la care se adauga si bacsis.

Peste 1000 de euro ajunge sa obtina intr-o luna si o animatoare. Cu cat plaja sau clubul este mai bine cotat, cu atat bacsisul si venitul este mai mare. Un salvamar este rasplatit cu 700-800 de euro pe litoralul romanesc.

Lipsa personalului calificat in turism si ospitalitate

Pe langa faptul ca se confrunta cu un deficit de personal, chiar si atunci cand reusesc sa faca angajari, patronii se plang de faptul ca dureaza mult pregatirea angajatilor. In multe cazuri vorbim de tineri care vin sa lucreze pe litoral pentru a obtine un venit pe timp de vara, dar nu sunt calificati.

Totodata, migrarea fortei de munca din acest sector, in ultimii ani, a dus la pierderea angajatilor formati si cu experienta. Multi patroni sustin ca trebuie sa compenseze lipsa calificarii cu un numar mai mare de angajati. Daca altadata un bucatar bine pregatit reusea sa faca fata cererii dintr-un restaurant, acum este nevoie de doi sau mai multi, spun angajatorii.

Pentru a face fata in plin sezon estival, patronii au apelat la angajati straini cum sunt cei din Sri Lanka, Bangladesh, India sau Nepal. Salariile acestora incep de la 600 de euro si au fost repartizati in baruri, pe plaja sau ca ajutoare in bucatarie.

Cauta in articole: