Mai multi bani pentru programul Erasmus+. Ce oportunitati ofera acest program?

Mai multi bani pentru programul Erasmus+. Ce oportunitati ofera acest program?

Acordul dintre Parlamentul European Si Consiliul Uniunii Europene privind Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2022 aduce vesti bune pentru tineri. In total, bugetul se ridica la 169,5 miliarde de euro, iar sume importante sunt dedicate programelor si investitiilor pentru tineri. Programului de mobilitate universitara Erasmus+ i s-a alocat un buget total pentru 2022 de aproximativ 3,4 miliarde de euro.

Tinerii, o prioritate in 2022

Negocierile asupra bugetului UE pe 2022 au ajuns la final marti seara. Dintre toate variantele puse in discutie, s-a stabilit ca suma finala 169,5 miliarde de euro. Prioritatile vor fi investitiile in dezvoltarea de programe pentru tineri, redresare economica post-COVID-19, subventii si programe in agricultura, dar si dezvoltare regionala. Acordul privind Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2022 va fi ratificat de Consiliu si de plenul Parlamentului European in urmatoarea sesiune plenara.

Un subiect important pentru tineri il reprezinta bugetul pentru programul de mobilitate universitara Erasmus+. In urma negocierilor, programul a primit o alocare suplimentara de 35 milioane de euro fata de propunerea initiala a Comisiei, ajungand la un buget total de aproximativ 3,4 miliarde de euro, pentru anul 2022.

Oportunitatile oferite de Erasmus +

Erasmus + reprezinta o oportunitate pentru tineri de a efectua perioade de studiu in strainatate, stagii, ucenicii si schimburi de personal in toate domeniile educatiei si formarii. Programul este dedicat scolarilor, studentilor din invatamantul superior, elevilor din invatamantul profesional, cursantilor adulti, schimburilor de tineri, lucratorilor de tineret si antrenorilor sportivi.

Potrivit structurii programului pentru perioada 2021-2027, Erasmus + include mai multe sectiuni:

  • Erasmus+ favorabil incluziunii, care ofera sanse persoanelor defavorizate sau celor care locuiesc in zone rurale sau indepartate de a realiza schimburi individuale sau de clase pentru elevi si activitati de mobilitate pentru cursantii adulti.
  • Erasmus+ digital care include schimburi de inalta calitate in domeniul digital prin intermediul unor platforme precum eTwinning, platforma School Education Gateway si Portalul european pentru tineret si va incuraja stagiile in sectorul digital.
  • Erasmus+ ecologic care va oferi stimulente financiare participantilor care utilizeaza moduri sustenabile de transport si care presupune investitii in proiecte de promovare a sensibilizarii cu privire la problemele de mediu.
  • Erasmus+ pentru tineri- le ofera tinerilor de 18 ani posibilitatea de a obtine un permis de calatorie cu care pot sa calatoreasca in intreaga Europa, sa invete de la alte culturi si sa intalneasca alti tineri europeni.