Marea Britanie iese oficial din Uniunea Europeana - ce urmari vor fi

Marea Britanie iese oficial din Uniunea Europeana - ce urmari vor fi

Vineri, 31 ianuarie 2020, este ultima zi in care Marea Britanie are calitatea de membru al Uniunii Europene, la trei ani de cand britanicii au decis, prin intermediul unui referendum, ca tara lor sa iasa din Blocul comunitar, informeaza MEDIAFAX.

Cetatenii romani au termen pana in iunie 2021 sa aplice pentru statutul de rezident, care sa le permita sa ramana in tara dupa iesirea acesteia din Uniunea Europeana.

Procedura este deschisa celor care locuiesc in Marea Britanie de cel putin cinci ani.

Persoanele care nu au cel putin cinci ani de cand sunt in Marea Britanie pot sa aplice pentru statutul provizoriu de rezident, care le permite sa locuiasca in tara pe o perioada de pana la cinci ani.

Pentru a fi eligibili, cetatenii trebuie sa ajunga in Marea Britanie pana la sfarsitul perioadei de tranzitie, care se incheie in decembrie 2020.

Incepand cu 2021, romanii care vin in Marea Britanie ar putea avea nevoie de vize si permis de munca.

In contextul retragerii din UE, Marea Britanie ar putea introduce un sistem de imigratie pe baza de punctaj, dupa modelul australian.

In momentul de fata, peste 435.000 de romani din Marea Britanie au aplicat pentru rezidenta inainte de iesirea Regatului Unit din Marea Britanie.

Romanii sunt europenii cei mai numerosi din Londra, cu 163.000 de conationali care locuiesc acolo.

Marea Britanie, membra a comunitatii europene din ianuarie 1973, se va retrage oficial din Uniunea Europeana pe 31 ianuarie 2020, la ora locala 23:00 (1 februarie, 01:00, ora Romaniei, n.red.). Va urma o perioada de tranzitie, pana pe 31 decembrie 2020, in care Marea Britanie va continua sa aplice reglementarile europene.