Marirea de salariu. Cum o obtii si ce tactici trebuie sa aplici?

Marirea de salariu. Cum o obtii si ce tactici trebuie sa aplici?

Renegocierea remuneratiei trebuie facuta in locul potrivit, intr-un moment oportun si cu argumente clare.

Cand si cum ceri o marire de salariu?

Stim cu totii ca pentru un angajat devotat, cu proiecte finalizate cu succes si un portofoliu bogat de activitati, intarzierea obtinerii unei mariri de salariu este o mare frustrare. Iti dai tot interesul si faci performanta, dar simti ca munca ta nu este recompensata si in ciuda asteptarilor tale, sefii par sa nu ia in calcul o avansare in functie sau bani mai multi pentru tine? Te-ai gandit ca este cazul sa faci tu primul pas? Indiferent daca iti doresti o promovare sau o marire de salariu, trebuie sa iti evaluezi bine situatia si sa descoperi ce calitati te recomanda, apoi sa pui problema in maniera potrivita.

Daca iti doresti o marire de salariu, initiaza o negociere cu sefii. Daca propunerea vine de la tine, trebuie sa te inarmezi si cu argumente si sa alegi momentul oportun. O astfel de discutie nu se poarta la telefon, nici la finalul unei sedinte si nici prin mijloace electronice. Este important sa alegi momentul potrivit, sa soliciti o intalnire la birou, fata-n fata, si sa te prezinti pregatit la negociere.

In privinta momentului, acesta ar trebui sa vina dupa finalizarea unei etape, a unor proiecte, dupa ce ai obtinut anumite rezultate. Daca nu ai dat dovada de implicare si nu ai depus efort suficient, nu te astepta la o marire de salariu. Amana momentul si incearca sa te remarci in urmatoarea perioada. Nu ocoli propunerile noi, accepta provocarile, nu te plafona si tine o evidenta a realizarilor tale.

Tactici prin care soliciti marire de salariu

Asa cum spuneam la inceput, trebuie sa te analizezi mai intai pe tine, activitatea ta si sa stabilesti care sunt calitatile care te recomanda, ce aport ai in dezvoltarea afacerii. Solicitarea unei mariri salariale trebuie sustinuta cu argumente.

  1. Argumenteaza marirea de salariu ca rezultat al muncii depuse, nu ca o nevoie personala (pe sef nu il intereseaza ca tu ai nevoie de mai multi bani pentru ca ti-au crescut facturile sau ai mai multe cheltuieli. Va dori sa stie clar pentru ce trebuie sa cheltuie mai mult cu tine, ce reprezinti pentru companie, ce valoarea are munca ta.)
  2. Analizeaza salariile din piata, pe segmentul tau (asa vei fi pregatit cu argumente clare si solide. Trebuie sa stii cat castiga un profesionist ca tine, in medie, pe piata muncii.)
  3. Prezinta-ti contributia in cadrul companiei (activitati, rezultate)
  4. Solicita-i sefului un feedback (daca esti sigur pe munca ta, pe realizarile tale, nu va putea sa iti nege valoarea. Astfel, aprecierea pe care o va arata in evaluarea ta, va fi in sine un argument pentru o marire de salariu)
  5. Invata sa negociezi! (Nu este o idee buna sa propui tu o suma fixa. Analizeaza totul pe parcursul discutiei, concentreaza-te pe argumente. Poti eventual sa accepti o marire in etape. Pentru tine va fi o provocare, seful tau o va vedea ca pe o investitie!)