Oficial: Stampila a fost eliminata din administratia publica

Oficial: Stampila a fost eliminata din administratia publica

Oficial: Stampila a fost eliminata din administratia publica

Foto: Pixabay.com

Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea prin care este eliminata stampila din administratia publica. Actul normativ prevede ca institutiile administratiei publice nu vor mai fi obligate sa utilizeze stampila in relatia cu cetatenii sau cu alte institutii, potrivit Mediafax.


Acest proiect de lege modifica art. V din Ordonanta Guvernului nr.17/2015 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si alte acte normative, in scopul introducerii si a persoanelor juuridice de drept public in sfera persoanelor care nu au obligatia de a aplica stampila.


Astfel, la articolul V din Ordonanta Guvernului nr. 17/2015 sunt adaugate trei noi alineate:

"(2.1) Persoanele juridice de drept public, nu au obligatia de a aplica stampila pe declaratii, cereri, contracte sau orice alte documente sau inscrisuri depuse la institutiile sau autoritatile publice ori emise sau incheiate in relatia cu institutiile sau autoritatile publice.

(2.2) Persoanele juridice de drept public nu au obligatia de a aplica stampila pe documente sau orice alte inscrisuri emise in relatia dintre acestea si persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, entitatile fara personalitate juridica.

(2.3) Prevederile alineatului (2.2) nu se aplica institutiilor sau autoritatilor publice carora prin acte normative de rangul legii, cu caracter special fata de prezenta ordonanta, li se impune expres folosirea stampilelor”.


Persoanele juridice de drept public nu au obligatia de a aplica stampila pe documente sau inscrisuri emise in relatia dintre acestea si persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat si entitatile fara personalitate juridica.


Proiectul nu se aplica institutiilor au autoritatilor publice care sunt obligate prin acte normative sa foloseasca expres stampila.


De asemenea, prin noua reglementare, functionarii publici care solicita aplicarea stampilei pe documentele firmelor sau persoanelor fizice sunt pedepsiti conform legii.

„(1.1) Fapta de a solicita persoanelor fizice, persoanelor juridice de drept privat, entitatilor fara personalitate juridica, precum si persoanelor juridice de drept public, aplicarea stampilei pe declaratii, cereri, contracte sau orice alte documente sau inscrisuri, savarsita de catre persoana din cadrul unei institutii sau autoritati publice, constituie abatere disciplinara si atrage raspunderea disciplinara a acesteia, conform prevederilor legale”, conform proiectului legislativ.

Tuesday, 08-October-2019
Autor: RisCo.ro

Recomandari RisCo: