Piata muncii, la inceput de an. Cursuri de formare gratuite, joburi vacante si oportunitati de angajare peste hotare

Piata muncii, la inceput de an. Cursuri de formare gratuite, joburi vacante si oportunitati de angajare peste hotare

Piata muncii este intr-o continua dinamica. Inceputul de an aduce de obicei dorinta de reconversie profesionala sau de castiguri mai mari, prin schimbarea locului de munca. Este un fenomen despre care psihologii sustin ca se manifesta in forta, dar se stinge rapid. Pentru cei care isi propun sa faca pasul de la somer la angajat, de la un job care le asigura traiul, la unul mai bine platit, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca vine cu o serie de oportunitati.

Cursuri de formare profesionala gratuite

Pentru cei care nu au o calificare sau isi doresc o reconversie profesionala, sunt disponibile programe de formare. Anumite categorii de romani le pot accesa in mod gratuit. In luna februarie, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca va organiza, 110 programe de formare profesionala pentru un numar de 1.599 persoane care beneficiaza, conform legii, de servicii de formare profesionala gratuite, organizate de Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca si a Municipiului Bucuresti.

Potrivit legislatiei din Romania, de cursurile de formare beneficiaza in mod gratuit persoanele in cautarea unui loc de munca, inregistrate la agentie, aflate in una din urmatoarele situatii:

  - nu au loc de munca, nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat indemnizatia de somaj ce i s-ar cuveni;

  - nu au putut ocupa un loc de munca dupa absolvirea unei institutii de invatamant sau dupa satisfacerea stagiului militar;

  - au obtinut statutul de refugiat sau alta forma de protectie internationala;

  - cetateni straini sau apatrizi care au fost incadrati in munca sau au realizat venituri in Romania;

  - nu au putut ocupa loc de munca dupa repatriere sau dupa eliberarea din detentie;

  - persoanele care desfasoara activitati in mediul rural si nu realizeaza venituri lunare sau realizeaza venituri lunare mai mici decat indemnizatia de somaj.

-la cerere, cu acordul angajatorului sau la cererea angajatorului, persoanele aflate in una din urmatoarele situatii: au reluat activitatea ca urmare a incetarii concediul pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap; au reluat activitatea dupa satisfacerea stagiului militar; au reluat activitatea ca urmare a recuperarii capacitatii de munca dupa pensionarea pentru invaliditate.

Luna aceasta, potrivit ANOFM, programele de formare profesionala cu cele mai multe locuri disponibile vizeaza calificari precum: agent de securitate – 140 persoane; ajutor bucatar – 98 persoane; competente digitale de utilizare a tehnologiei informatiei ca instrument de invatare si cunoastere – 98 persoane; competente comune – comunicare in limba romana – 84 persoane; inspector, referent resurse umane – 84 persoane; ingrijitor spatii verzi – 70 persoane; bucatar – 56 persoane.

Judetele in care se vor organiza cele mai multe cursuri, cu numar mare de participanti sunt: Bucuresti (112 persoane), Dambovita (112 persoane) si Brasov (98 persoane).

39.054 locuri de munca vacante la nivel national

Potrivit datelor  Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), la nivel national, sunt disponibile 39.054 locuri de munca la nivel national.  Din cele 39.054 locuri de munca vacante declarate de angajatori la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, 2.211 sunt destinate persoanelor cu studii superioare (inginer in diferite domenii de activitate; programator; consilier/ expert/ inspector/ referent/ economist in economie general), 7.244 pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale (lucrator comercial; curier; agent de vanzari; sofer de autoturisme si camionete; casier etc), 9.386 pentru persoanele cu studii profesionale (confectioner asamblor articole din textile; manipulant marfuri; ajutor bucatar; lacatus mecanic; sudor etc.), restul de 20.213 locuri de munca fiind destinate persoanelor fara studii sau cu studii primare/gimnaziale.

966 locuri de munca vacante in Spatiul Economic European

Romanii care iau in calcul sa lucreze in strainatate, au la dispozitie aproape 1000 de oferte de munca de la angajatorii din Spatiul Economic European, prin intermediul retelei EURES Romania.  Cele mai multe sunt in Irlanda – 907 locuri de munca pentru: macelar; asistent vanzari; ajutor bucatar (asistent delicatese); asistent manager (asistent general); Finlanda – 40 locuri de munca pentru: muncitor necalificat – culegator de capsuni. Germania cauta electrician si tehnician electronist pentru energia si tehnologia cladirilor, la fel si angajatorii din Malta. In Norvegia sunt oferte pentru tractorist.