Pretul alimentelor a atins cea mai mare valoare din ultimii 5 ani

Pretul alimentelor a atins cea mai mare valoare din ultimii 5 ani

Pretul alimentelor a atins cea mai mare valoare din ultimii 5 ani

Foto: Pixabay.com

Pretul alimentelor a crescut in decembrie, pentru a treia luna consecutiv, ajungand la cea mai mare valoare din ultimii cinci ani.

Cresterea s-a produs ca urmare a majorarii puternice a preturilor la uleiurile vegetale, zahar si lactate, pecum si a relansarii preturilor la cereale, a informat saptamana trecuta, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite publicatia Reuters, citata de Agerpres.

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In luna decembrie 2019, acest indice a urcat cu 2,5% comparativ cu luna noiembrie, pana la 181,7 puncte, cea mai ridicata valoare de dupa luna decembrie 2014.

Pe ansamblul anului trecut, indicele pretului produselor alimentar calculat de FAO a inregistrat o valoare medie de 171,5 puncte, cu 1,8% mai mare decat in 2018 dar, cu toate acestea, cu 25% sub maximul istoric de 230 de puncte inregistrat pe ansamblul anului 2011.

Potrivit sursei citate, organizatia a subliniat ca in luna decembrie 2019 indicele care masoara pretul uleiurilor vegetale a crescut cu 9,4% fata de luna noiembrie, ceea ce inseamna ca a crescut pentru a sasea luna consecutiv. Si in decembrie 2019 cresterea pretului uleiurilor vegetale a fost influentata de aprecierea preturilor la ulei de palmier, ca urmare a cererii solide si a ingrijorarilor cu privire la livrarile limitate.

Te-ar putea interesa si: Noile reguli UE pentru protectia consumatorilor vizeazxa magazinele online!

Monday, 13-January-2020
Autor: RisCo.ro

Recomandari RisCo: