Prieteniile la job: cat de mult iti afecteaza cariera?

Prieteniile la job: cat de mult iti afecteaza cariera?

O buna parte a timpului nostru o petrecem la birou, locul care a devenit precum a doua casa pentru cei mai multi dintre noi, motiv pentru care legaturile si relatii cu superiorii si colegii sunt foarte importante. Poate ca ai auzit pana acum de relatii de prietenie dezvoltate la job sau poate chiar ai vazut oameni care si-au intemeiat familii, daca acest lucru este permis.

Ce-i drept, este mai mult decat placut sa lucrez intr-un mediu de munca unde esti in relatii bune cu toata lumea, pentru ca rezultatele si motivatia sunt strict legate de dispozitia pe care o ai in cele opt sau noua ore petrecute la birou. Nimeni nu isi doreste ca locul de munca sa se transforme intr-un adevarat camp de lupta, unde fiecare pierde timp esential cu activitati care nu au sens sau cu discutii care sunt departe de a fi constructive.

 

Prieteniile la job au avantaje si dezavantaje

 

Ce-i drept, prieteniile la job au foarte multe avantaje, iar printre acestea se numara: o buna comunicare intre colegi, suport pentru proiecte importante sau situatii neasteptate, transparenta, impartasirea si acceptarea ideilor, dar si progresul angajatilor si progresul pe care il face compania. Toate aceste lucruri sunt mai mult decat benefice pentru orice companie, cheia succesului in orice firma depinde intr-o proportie foarte mare de motivatia si determinarea angajatilor.

Dezavantajele legate de prieteniile la job apar in momentul in care legaturile care se formeaza nu sunt tocmai adevarate si urmaresc diferite scopuri. O promovare care nu a fost acordata pe merit sau favorizarea unui angajat sunt doua dintre principalele probleme care pot sa apara la locul de munca. Desigur, de aici apar foarte multe neintelegeri si conflicte, iar toate acestea pot afecta echipa sau chiar compania.

Situatia devine mai critica in momentul in care apar prieteniile dintre sefi si unii angajati, deoarece acestea pot duce la pierderea motivatiei si a productivitatii celorlalti colegi.

 

Prieteniile la job iti afecteaza cariera

 

Poate ca nu de putine ori te-ai confruntat cu situatii incomode, create tocmai de prieteniile pe care le-ai format la job de-a lungul timpului. Sau poate ca ai observat cum au evoluat unele prietenii intr-o directie negativa si cum a fost afectata intreaga echipa si chiar compania. Inainte sa privesti imaginea de ansamblu, la cat de mult pot afecta aceste relatii productivitatea, este bine sa te gandesti cat de mult te afecteaza pe tine. Indiferent daca iti place sau nu, daca legi prietenii la job, prima persoana care va avea de suportat consecintele vei fi chiar tu.

Este mai mult decat ideal sa te intelegi bine cu toti colegii sau sa vrei sa petreci mai mult timp cu unii dintre ei, insa este esential sa iti dai seama daca acele prietenii sunt sincere sau daca persoanele cu care interactionezi au interese ascunse. Cel mai indicat ar fi sa pastrezi unele idei doar pentru tine, sa nu te implici in discutii care nu isi au rostul si nici sa incepi sa dezbati probleme care nu te intereseaza in mod direct, mai ales daca ele au legatura cu alti colegi sau chiar cu sefii.

Fara sa iti dai seama, daca nu reusesti sa pastrezi un echilibru, poti ajunge in situatia in care iti vei pierde locul de munca, iar motivele nu vor avea legatura cu activitatea ta profesionala. Poti sa fii cel mai bun angajat al unei firme si poti avea rezultate foarte bine, insa prieteniile create la job te pot impiedica sa evoluezi sau sa iti atingi obiectivele.

 

Ce este de facut?

 

Este mai mult decat ideal sa te intelegi bine cu toti colegii, insa in orice aspect al vietii trebuie sa existe un echilibru. Pastreaza o relatie cat mai etica si cat mai profesionala atat cu colegii, cat si cu sefii. Oricat de bine ar suna, este destul de dificil sa legi prietenii adevarate la locul de munca, fara sa iti fie afectata activitatea profesionala sau fara sa ajungi in situatia de a-ti pierde job-ul. Astfel, recomandarea noastra este sa pui accent pe echilibru, sa pastrezi un limbaj decent si profesional, sa iti exprimi opiniile doar atunci cand sunt bine argumentate si evita sa critici alti colegi sau sa iei parte la discutii care nu sunt in avantajul nimanui.

De asemenea, nu cere explicatii pentru activitatile desfasurate de alti colegi si nu incerca sa ii aglomerezi pe altii cu responsabilitati pe care tu nu poti sa le manageriezi. Chiar daca crezi ca te intelegi bine cu unii colegi, acest lucru nu inseamna ca timpul lor nu este important. Discuta cand este cazul, cere opinii sau sfaturi, pune accent pe comunicare si transparenta si nu uita ca scopul principal este acela de a face ca lucrurile sa functioneze bine in companie.

Poate ca pare dificil sa pastrezi un echilibru intre relatiile pe care le ai cu colegii si activitatea pe care o desfasori, insa totul depinde de modul in care abordezi si tratezi fiecare situatie in parte.