Public speaking: cum sa-ti cuceresti audienta cu tehnici simple

Public speaking: cum sa-ti cuceresti audienta cu tehnici simple

Sa stii sa vorbesti in public inseamna sa detii putere. Este un sentiment extraordinar sa fii in fata unui public care sa te asculte cu sufletul la gura, dar ca sa ajungi in acel stadiu este nevoie de un pic de magie.

Tuturor oamenilor le e frica sa vorbeasca in public. Este un sentiment normal, dar pe care trebuie sa inveti sa-l depasesti. Chiar daca ti se pare imposibil, nu este. Trebuie doar sa inveti putina teorie si sa faci MULTA practica si asa vei reusi sa faci ceva ce altii doar viseaza.

 

Cum te pregatesti pentru a vorbi in public?

 

Ca sa treci un examen trebuie sa te pregatesti temeinic inainte. Acelasi lucru este valabil si pentru public speaking, asadar iata cateva sfaturi care sa te ajute sa te pregatesti inainte de orice discurs:

 

1. Urmareste-i pe maestri in actiune

 

Steve Jobs, Oprah Winfrey, Malcom Gladwell, Tony Robbins si multi altii au captivat milioane de oameni prin discursurile lor. Urmareste-i pe Ted Talks si invata de la ei toate trucurile de care ai nevoie. Tonul vocii, pauzele pe care acestia le fac in mijlocul propozitiilor, felul in care se plimba sau se uita in ochii auditorului, totul poate fi studiat. Incearca sa vezi cu cine te identifici mai mult si aplica si tu ceea ce ti se potriveste.

ATENTIE! Nu trebuie sa fii fals, ba dimpotriva, trebuie sa fii cat mai natural. Gandeste-te ca zeci sau sute perechi de ochi te urmaresc, iar falsitatea este aspru pedepsita de auditoriu.

 

2. Vorbeste despre un subiect in care crezi si pe care il stapanesti

 

Subiectul pe care-l dezbati trebuie sa-ti fie cunoscut. Nu ai ce cauta in fata unui public daca nu stii ce trebuie sa zici. Planifica-ti si prioritizeaza-ti ideile si mergi cu incredere in fata publicului tau. Nu trebuie sa inveti pe de rost un discurs, dar trebuie sa-ti structurezi discursul si sa ai o logica in prezentarea ideilor.

IMPORTANT! Daca vorbesti despre un subiect care te pasioneaza si ai invatat foarte multe despre el, vei fi increzator in tine si nu vei mai avea atatea emotii. Vorbeste din experienta ta personala, spune povesti, da exemple concrete si aminteste de studiile pe care le-ai urmarit despre acest subiect. Iar daca iti pune cineva o intrebare la care nu-i stii raspunsul, spune clar si raspicat: nu stiu! Este normal sa nu stii tot, dar poti compensa asta spunand o gluma sau facand un compliment celui care ti-a pus intrebarea (de ex.”Sunteti foarte perspicace”, ”Ati pus o intrebare atat de buna incat nu-i stiu raspunsul” etc). In acest fel, faptul ca nu stii sa raspunzi la intrebare nu va influenta in mod negativ reprezentatia ta in ansamblu.

 

3. Invata sa-ti calmezi nervii

 

Sunt mai multe trucuri de a-ti calma nervii inainte de a urca pe scena. Cativa dintre speakerii profesionsti spun ca se gandesc la audienta lor ca la oameni, nu ca specialisti cu doctorate, mastere sau functii extrem de importante. Toti suntem oameni si trebuie sa incerci sa te conectezi cu audienta ta la nivel uman.

IA AMINTE! Incearca sa gandesti pozitiv si sa-ti dai seama ca nimic rau nu are ce sa se intample. Repeta-ti in gand faptul ca subiectul iti este cunoscut, iar cei care te asculta sunt si ei oameni normali, asa ca tine. Respira adanc si zambeste, asa vei reusi sa-ti detensionezi si relaxezi creierul.

 

Tehnici simple de public speaking care te transforma intr-un magician al discursurilor

 

 

Asa cum spuneam la inceput, e nevoie de un pic de magie pentru a fi un orator inzestrat. Dar nu intra in panica pentru ca MAGIA SE INVATA! Daca te pregatesti bine inainte de a vorbi in public, iar in timpul discursului folosesti cateva trucuri, cu siguranta iti vei fermeca audienta. Iata asadar ce trebuie sa faci:

 

1. Foloseste-te de emotii ca sa misti inimile oamenilor!

 

Cand le vorbesti oamenilor, trebuie s-o faci folosindu-te de emotii. Vorbeste cu pasiune despre subiectul pe care ti l-ai ales si include in discursul tau experientele si trairile tale. Vino cu argumente, spune ce dificultati ai intampinat, ce intrebari ti-ai pus atunci cand ai analizat subiectul, vorbeste despre fricile si emotiile tale. Asta inseamna de fapt sa spui povesti!

PONT! Foloseste fraze simple, scurte si cuvinte care starnesc emotii. De multe ori oamenii nu vor mai tine minte ce le-ai spus in prezentarea ta, dar cu siguranta isi vor aminti cum i-ai facut sa se simta!

 

2. Nu te grabi!

 

Vorbeste clar, nu vorbi repede doar ca sa termini mai repede. Ok, nu trebuie nici sa spui doua cuvinte intr-un minut, trebuie doar sa mentii un ritm pe care cei din fata ta il pot urmari. Foloseste pauze ca sa le dai timp sa absoarba informatia si ca sa-ti tragi si tu putin sufletul.

 

3. Nu folosi notite si nu citi de pe slide-urile de Powerpoint!

 

Nu doar ca esti plictisitor daca citesti de pe notite sau de pe slide-urile de Powerpoint, dar pari neprofesionist si nu ai nici o sansa sa captivezi audienta. Notitele te limiteaza. Daca esti mereu atent sa nu scapi ceva ce ai scris pe foaie, la un moment dat te vei bloca.

IMPORTANT! Foloseste notite atunci cand iti pregatesti discursul acasa, in oglinda, dar cand esti in fata publicului, incearca sa te detasezi si sa vorbesti liber. Nu-ti cauta cuvintele, ci gandurile!

 

4. Fa analogii si foloseste imagini!

 

Imaginile fac cat o mie de cuvinte. Oamenii isi aduc mai repede aminte o imagine decat o informatie, asadar foloseste-te de asta. Fa analogii cu lucruri simple, de zi cu zi, iar daca ai o prezentare in Powerpoint, insereaza imagini care sa-i faca pe ascultatorii tai sa inteleaga si sa memoreze mai bine informatia pe care le-o oferi. Pot fi imagini haioase pe care le poti compara apoi cu anumite fapte sau date prezentate de tine.

 

5. Citeste multe carti!

 

Povestitorii citesc multe, dar multe carti. Ca sa stapanesti arta cuvintelor, trebuie sa citesti foarte mult. Citeste despre orice subiect care te intereseaza, dar citeste si biografii, jurnale, fictiune sau beletristica. Oricand ai un pic de timp liber, foloseste-l in mod util si citeste cateva randuri dintr-o carte care te pasioneaza. Vei vedea ca vei avea tot timpul ceva de povestit.

 

6. Exerseaza, exerseaza, exerseaza!

 

Daca nu exersezi, nu ai cum sa stapanesti arta vorbitului in public. Cu cat exersezi mai mult, cu atat vei vedea ca in timp discursurile tale vor deveni mai fluente si mai captivante. Incearca sa participi la prezentarile altor persoane, pune intrebari in sedinte, du-te la cursuri de prezentare in public. Acestea nu o sa te invete mai multa teorie decat stii deja, dar te va pune sa exersezi in fata mai multor persoane. Si acest lucru este ESENTIAL!

Nu este suficient sa stai in fata oglinzii si sa-ti spui discursul, e nevoie sa vorbesti in fata oamenilor. Socializeaza, mergi la evenimente ale companiei si incearca sa-ti spui parerea intr-un grup de oameni. Numai asa vei putea obtine incredere in tine si vei putea stapani arta vorbitului in public.

Sa vorbesti in public nu mai este o abilitate necesara, ci este absolut obligatorie pentru a avea succes in cariera ta profesionala. Asadar, inainte de orice, invata sa vorbesti in public!

Te-ar putea interesa si: Ce au in comun oamenii puternici - 6 lucruri surprinzatoare

Cauta in articole: