Romania devine o tara incerta pentru investitori. Consecinte dure pentru firme si populatie

Romania devine o tara incerta pentru investitori. Consecinte dure pentru firme si populatie

Situatia economica si politica din Romania face ca finantarea datoriei externe sa devina tot mai scumpa, lucru care se va resimti in buzunarele tuturor.

Dobanda platita pentru titlurile de stat a depasit 5%, in comparatie cu 2,9%, cat era la inceputul anului. Fortata de inflatia care a depasit toate asteptarile, BNR a luat decizia cresterii ratei dobanzii de politica monetara, ce a atras imediat o crestere a indicatorului ROBOR si o scumpire a costurilor de finantare.

Dealtfel, randamentele titlurilor de stat romanesti au intrat pe o tendinta crescatoare inca din luna mai 2021.

Incertitudinea politica se reflecta in nivelul dobanzilor

In august, randamentele titlurilor de stat romanești la 5 ani au crescut cu 6,7%, comparativ cu luna precedenta, situandu-se la o valoare medie de 3,06%, in timp ce randamentele titlurilor de stat pe 5 ani ale Germaniei s-au mentinut in teritoriu negativ, la valori foarte scazute (valoare medie de -0,73% in august 2021), potrivit ultimului Raport lunar publicat de ASF.  

Iar fostul ministru de Finante, Eugen Teodorovici, atrage atentia ca o degradare a ratingului investitional pentru Romania este foarte greu de evitat.

”Sunt mai multe elemente ce trebuie analizate, pentru a vedea care sunt consecintele reale, fara sa facem speculatii: care este strategia Guvernului legata de datoria publica, daca tintele pentru acest an legate de datoria publica sunt respectate, daca nevoia de finantare este mai mare decat s-a estimat initial si asa mai departe.

In plus, mai avem cateva necunoscute: o situatie politica incerta, fara perspectiva de a se clarifica intr-o situatie foarte scurta, chiar daca exista un premier desemnat. Iar jocurile politice este posibil sa nu fie facute de asa natura astfel incat sa existe un guvern format in jurul premierului desemnat, Dacian Ciolos.

Acesta incertitudine duce automat in pietele internationale la o crestere a dobanzilor: Romania deja devine o tara incerta, in tot ceea ce inseamna investitii, inclusiv in titlurile de stat.”, a declarat Eugen Teodorovici, in exclusivitate pentru Risco.ro.

Costuri tot mai mari pentru finantare

”Avem deci elemente care pot duce la o variatie mare, in sensul de crestere, a tot ceea ce insemana dobanzi patite pe partea de titluri de stat.

Din pacate, Romania nu mai este o tara – sa spunem – predictibila, e posibil ca in acest an sa vedem din partea agentiilor de rating o scimbare a perspectivei de la stabila la negativa si chiar este posibil ca Romania sa ajunga pe ultima treapta, la junk – un nivel care nu recomanda investitiile in tara noastra.

Acest lucru ar atrage dupa sine implicit noi costuri ale statului pentru tot ce inseamna emisiuni de titluri de stat, fie ca sunt in tara, fie pentru afara.

Nicio tara nu are probleme de finantare legate de datoria externa, este insa vorba despre costurile la care este finantata aceasta datorie.”, a aratat fostul ministru de Finante.

”Este inevitabil sa ajungem in junk”

”Piata te finanteaza, dar costurile sunt ridicate in functie de riscul pe care tara il prezinta, intr-un moment sau altul.

Romania, din pacate, nu face progrese in sensul asta: stiti foarte bine – in octombrie 2019 tara noastra era la un rating de tara stabil cu perspectiva pozitiva, iar in decembrie 2019, dupa schimbarea guvernarii, s-a schimbat riscul de tara de la stabil pozitiv la stabil negativ.

Din pacate, este inevitabil sa ajungem in junk, data fiind si instabilitatea politica extrem de crescuta. Implicatiile vor fi directe pentru toata piata din Romania, iar efectele se vor simti foarte dur pentru populatie si firmele romanesti, pentru capital, pentru imprumuturile facute de catre privati pentru diferitele afaceri pe care le vor face, daca le mai fac.”, a conchis Eugen Teodorovici.