Romania, lider UE la salariile bugetarilor. Ne miram ca suntem unde suntem?

Romania, lider UE la salariile bugetarilor. Ne miram ca suntem unde suntem?

O tara ca Romania nu poate fi lider la capitolele care conteaza. Cel putin nu inca. Romania nu poate fi, spre exemplu, lider la inovatie, sau la cercetare, sau, cine stie, la educatie. Nu, intotdeauna Romania este lider la aspect care fie nu conteaza, fie, dimpotriva, arata cat de inapoiata este de fapt societatea noastra. Iar de data asta este vorba, cum altfel, despre salariile bugetarilor.

Romania, lider cu o economie neperformanta

O arata, din nou, daca mai era nevoie, datele Profit.ro, care atesta faptul ca Romania a ramas si in 2019, pentru al treilea an consecutiv, lider UE la cat aloca pentru salariile angajatilor statului din veniturile stranse print taxe si impozite de la populatie si firme. Astfel, cheltuielile pentru salariile angajatilor din administratia locala au reprezentat anul trecut 35,44% din veniturile statului roman, fata de 34,22% in 2018. Concluzia? Nu trebuie sa fii vreun geniu ca s-o deduci imediat: romanii muncesc, de fapt, ca sa intretina angajatii statului. Asta este realitatea si nu trebuie sa ne ferim s-o spunem. Suntem lideri, prin urmare, la faptul ca avem o economie total neperformanta, unde mare parte din taxele populatiei se duc catre intretinerea unui apparat de stat greoi, invechit si, in mare parte, inutil. Asta este realitatea Romaniei in anul de gratie 2020, in Europa.    

Cresterea numarului bugetarilor pare imposibil de oprit

Mai grav, inca, ponderea in PIB a cheltuielilor statului roman cu cheltuielile angajatilor sai s-a situat anul trecut peste media europeana de 10,1%, mai precis la 11,2%. Asta da contraperformanta! Si, ce este si mai ingrijorator, este faptul ca orice am face si oricine ar veni la putere numarul bugetarilro tot creste! Este, practic, ca un vis urat, in care oricat incerci sa fugi de baubau, el totusi alearga mai repede decat tine, iar pana la urma te ajunge si te si inhata. Sau, altfel spus, in cifre, numarul bugetarilor de la preluarea guvernarii de catre PNL a crescut cu peste 10.000 de persoane, media lunara a cresterii numarului acestora in primele trei luni ale anului depasind chiar guvernarea PSD! Este cu adevarat nevoie de acesti oameni? Greu de raspuns la aceasta intrebare. Daca ne referim la angajatii din sectorul de sanatate, cu siguranta ca da, dar daca ne referim la numeroasele pile si relatii angajate ca urmare a interventiilor telefonice, cu siguranta ca nu! Pe termen mediu, cel putin, pare ca suntem condamnati sa continuam sa traim aceasta realitate nefasta in care absolut tot ce inseamna initiativa privata este nevoita sa munceasca mult mai mult si in conditii mult mai dificile pentru a ajunge fie si numai la jumatatea nivelului de trai a multora dintre angajatii la stat. Reminiscentele feudale ale Romaniei sunt greu de lasat in urma!