Romanii asteapta cu nerabdare lansarea programului Casa Verde Fotovoltaice 2023

Romanii asteapta cu nerabdare lansarea programului Casa Verde Fotovoltaice 2023

Unul dintre cele mai asteptate programe derulate de Administratia Fondului de Mediu este cel de finantare a instalarii de panouri fotovoltaice. Din ce in ce mai multi romani vor sa faca pasul catre energia verde, iar prin acest program statul acopera 90% din cheltuielile beneficiarului. Desi lansarea era anuntata initial pentru inceputul lunii martie, se va muta catre finalul primei luni de primavara. 

 

150.000 de gospodarii vor beneficia de panouri fotovoltaice 

In anul 2021, datele oficiale ale Administratiei Fondului de Mediu aratau ca in cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice au fost depuse aproximativ 45.000 de solicitari, iar dintre acestea peste 39.000 de cereri au fost declarate eligibile si se afla in faze de implementare. Pentru 2023, a fost luat in calcul un buget de 3 miliarde de lei pentru acest program.

Deocamdata, AFM nu a comunicat oficial data lansarii programului, insa din declaratiile recente ale presedintelui institutiei reiese ca ar urma sa fie deschis la sfarsitul lunii martie.  Pentru 2023, se estimeaza ca proximativ 150.000 de gospodarii din Romania vor beneficia de panouri fotovoltaice prin intermediul acestui program. 

O noutate in 2023 este si reducerea numarului de documente solicitate de la beneficiari. Inscrierea se va face cu urmatoarele documente: carte de identitate, extras de carte funciara, dovada ca persoana beneficiara nu are datorii la stat sau la bugetul local si certificatul de racordare.

Finantarea este de 90% din valoarea cheltuielilor, in limita plafonului de 20.000 de lei

Potrivit informatiilor disponibile pe site-ul AFM, proiectele eligibile vor beneficia de o finantare care va ajunge la 90% din valoarea cheltuielilor, in limita unui plafon maxim per proiect de 20.000 de lei.  Suma finantata de AFM se scade de catre instalatorul validat din valoarea totala a facturii, iar diferenta va fi suporta de catre beneficiarul final, din surse financiare proprii.

Cheltuieli eligibile in cadrul programului: 

-cheltuielile cu achizitia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minima instalata de 3kWp, avand ca principale parti componente: panouri fotovoltaice; invertor/invertoare; structura de sustinere a sistemului; tablou electric curent continuu/curent alternativ;

 -cheltuielile cu montajul si punerea in functiune a sistemului de panouri fotovoltaice

- TVA aferenta cheltuielilor eligibile.