Româncele au mai multe "locuri de muncă" și sunt plătite doar pentru unul dintre ele, constată un studiu

Româncele au mai multe "locuri de muncă" și sunt plătite doar pentru unul dintre ele, constată un studiu

Cel puțin 6 din 10 femei din România petrec între 2 și 6 ore în medie pentru a face treburile casnice sau pentru a rezolva probleme legate de familie, pe lângă cele 8 ore pe care le petrec la locul de muncă, arată un sondaj realizat de Bestjobs.

Studiul a constatat că, pentru a face față tuturor responsabilităților, 8 din 10 femei din România au declarat că, de obicei, își sacrifică timpul de odihnă și se culcă noaptea târziu.

7 din 10 angajați români au mai spus că vor mânca pe fugă sau chiar vor rata anumite mese.

93% dintre respondenți au dezvăluit că își sacrifică hobby-urile personale pentru a avea suficient timp dedicat familiilor lor.

Majoritatea angajatelor (51%) a estimat că dispune de cel mult o oră pe zi pentru a se relaxa, în timp ce 11% dintre femei au spus că nu au deloc timp liber pentru ele însele.

2 din 3 angajați au spus că au până la două ore pe zi doar pentru ei, în timp ce 8,7% au spus că au până la 4 ore pentru ei înșiși.

Care sunt cele mai dificile sarcini?

De departe, cea mai solicitantă activitate pe care femeile trebuie să o desfășoare zilnic, în afară de locul de muncă, este gătitul (80%).

Curățarea casei ocupă locul doi (77%), urmată de cumpărături (33%), spălare vase (30%), spălătorie și călcat (28%). Îngrijirea copiilor este o activitate mai puțin provocatoare pentru majoritatea femeilor din România, în timp ce alte activități, cum ar fi temele pentru copii și activitățile extrașcolare sunt considerate solicitante doar pentru 15% dintre respondenți.

Doar 35% dintre respondenți au declarat că împărtășesc în mod egal aceste sarcini cu partenerul lor. Și mai puțini (5%) au spus că partenerul lor este cel care preia cea mai mare parte a acestor sarcini. Aproape 4 din 10 respondenți au declarat că partenerii lor poartă doar o mică parte din aceste responsabilități, în timp ce 15% au spus că sunt singurii responsabili de ele.

De exemplu, atunci când copilul este bolnav sau în vacanță, mama este cea care trebuie să-și ia cel mai frecvent concediu pentru a rămâne cu copilul acasă. 3 din 10 femei au spus că partenerul lor nu își ia timp liber pentru a rămâne cu copilul. Aproape un sfert dintre respondenți a recunoscut că partenerul nu îi înlocuiește niciodată în acest sens.

Sondajul a fost realizat în perioada 10 februarie-2 martie 2020 pe un eșantion de 718 femei cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani. Pe grupe de vârstă, majoritatea femeilor chestionate (și anume 4 din 10) au între 36 și 45 de ani, în timp ce 34% dintre ele au vârste cuprinse între 26 și 35 de ani.