Răpit pentru crypto: infractorii văd deținătorii de criptomonede ca pe niște ținte ușoare

Răpit pentru crypto: infractorii văd deținătorii de criptomonede ca pe niște ținte ușoare

Boom-ul crypto din ultimii ani a dus la crearea unei noi clase sociale înstărită. Investitorii și persoanele din domeniul IT care au avut încredere în conceptul de criptomonedă sunt văzuți acum ca niște profeți revoluționari din perspectivă financiară. Riscul de a investi în ceva necunoscut a venit la pachet, pentru unii, cu opulență agresivă și petreceri pe yachturi promovate în mod insistent pe social media. Anume acest aspect a contribuit la targetarea victimei perfecte pentru criminalii oportuniști.

Hack-urile și înșelătoriile în mediul online sunt la ordinea zilei în cercurile crypto, însă instabilitatea financiară și vremurile dificile au dus infracționalitatea la un alt nivel. Un bărbat a fost drogat de către partenera sa de pe Tinder, cu scopul de a afla parola de la portofelul său digital. Un școlar de 14 ani din Anglia a fost bătut și sechestrat contra unei răscumpărări, după ce acesta s-a lăudat pe rețelele sociale cu profiturile sale din crypto-trading. Un comerciant digital din Olanda a fost torturat de către niște atacatori deghizați în polițiști, țelul fiind predarea tuturor conturilor crypto deținute. Acestea sunt doar câteva dintre cazurile revoltătoare și mediatizate. 

De ce infractorii riscă cu atâta ușurință

Lipsa unei identități reale care ar putea fi legată de portofelul digital, ușurința transferurilor, dar și informații importante care pot fi stocate pe un USB, scrise și trimise prin email sau chiar prin poștă, sunt doar câteva dintre elementele care fac zona crypto să fie o țintă ușoară pentru infractori.

Proprietarii de criptomonede se fac singuri ținte ușoare

În iunie 2021, a avut loc un eveniment în SUA destinat deținătorilor de crypto, Bitcoin Miami Conference. Un antreprenor, care a fost ușor beat, a luat un taxi din fața locației. Taximetristul i-a cerut antreprenorului telefonul pentru a configura traseul pe GPS, după ce acesta a motivat că Iphone-ul său a rămas fără baterie. După ce a primit telefonul, taximetristul insista să obțină parola de la portofelul digital, profitând de starea de ebrietate a clientului său. În clipa în care antrepenorul și-a dat seama că taxiul se îndreaptă către direcția opusă, acesta a smuls telefonul din mâna șoferului și a ieșit din mașină la un semafor. Clientul a observat că i-a fost scoasă cartela SIM din telefon. Antreprenorul a declarat că evenimentul și locația au fost secrete și că doar cei invitați știau despre conferință. După întâmplarea sa, acesta a conștientizat cât de vulnerabile sunt deținerile sale de criptomonede. Însă vulnerabilitatea cea mai mare este creată de acțiunile și comportamentul întregii comunități crypto în mediul online. 

Câștigurile din criptomonede sunt un subiect sensibil privit din zona reglementărilor fiscale a fiecărui stat. Cu toate acestea, câștigurile devin, pentru unele persoane, un etalon social și motive de laudă duse la extrem, epatate în special pe social media, acest lucru constituind factorul de bază a riscului de a fi fraudați sau chiar amenințați cu viața.