Salariile romanilor, dupa anii de pandemie. In ce domenii sunt bine platiti angajatii?

Salariile romanilor, dupa anii de pandemie. In ce domenii sunt bine platiti angajatii?

Salariile unor romani au inceput sa creasca. In continuare, munca in strainatate este cea mai bine remunerata. Totusi, si in tara, frizerii, inginerii si contabilii se numara printre angajatii cu salarii mai mari.

Domenii cu oferte salariale atractive

Reluarea angajarilor dupa cele cinci valuri puternice ale pandemiei COVID-19, aduce schimbari in piata muncii. O analiza a platformei de recrutare online OLX, arata ca exista in continuare discrepante majore  intre domeniile de activitate, in privinta salariilor. Romanii care vor salarii mai mari sunt nevoiti sa accepte joburi peste hotare, unde salariile incep in medie de la 1900 de euro/luna. Pentru cei care prefera sa ramana in tara, cele mai bune oferte sunt in domeniile: ”Soferi - Servicii auto - Curierat” ( in medie 1080 euro/luna), ”Ingineri - Meseriasi - Constructori” (855 euro lunar),– ”Personal medical” ( 843 euro/luna) sau ”Agenti - consultanti vanzari” (777 euro/luna).

Pentru intervalul martie 2021 - martie 2022, analizat de specialistii platformei de recrutare, s-a observat o majorare a ofertelor salariale. Cresterile inregistrate au fost pana la 15%. 

Cine castiga mai bine dupa pandemie?

Daca luam in calcul datele platformei, cea mai semnificativa crestere salariala in perioada mentionata a fost in domeniul Cosmetica-Saloane, unde ofertele au fost majorate cu pana la 15%, pana la 610 euro/luna. Inginerii si meseriasi castiga acum cu pana la 13% mai mult decat in primavara anului 2021. Un salariu mediu in aceste domenii de activitate este de 917 euro/ luna.

Si lucratorii comerciali si casierii sunt mai bine ofertati acum decat anul trecut. Majorarea este de 8%, un salariu fiind in medie de 481 euro/luna.

Cel mai bine platiti angajati, dintre cei recrutati pe platforma OLX, raman soferii si curierii. In aceste domenii oferta este de  1060 de euro/luna in primavara acestui an, mult peste nivelul salariului meu din Romania.

Chiar si cu aceste majorari, romanii castiga mai putin acasa, decat in strainatate, ceea ce duce la o accentuare a fenomenului migratiei, in cautarea unui loc de munca mai bine platit si a unui nivel de trai mai ridicat.

Trebuie mentionat ca acest top se refera doar la domeniile acoperite de platforma. La nivel general, in Romania, statistica oficiala arata ca joburile din IT, management, marketing sunt in continuare cel mai bine remunerate. Cele mai mari salarii sunt incasate de angajatii din functiile de conducere.

Salariu minim in Romania si UE

Datele INS aratau ca salariul mediu net din februarie, in Romania a fost de 3721 lei ( aprox 750 euro). Cele mai mari salarii le-au luat cei din IT&C (9093 lei), iar cele mai mici angajatii din hoteluri si restaurante (2016 lei).

Salariul minim brut pe tara este de 2.550 lei pe luna, incepand de la 1 ianuarie 2022. La un salariu minim brut de 2550 de lei, angajatul primeste in mana un salariu net de 1524 de lei (putin peste 300 euro).

La 1 ianuarie 2022, 13 state membre U.E. aveau salarii minime sub 1.000 de euro pe luna: printre care Bulgaria (332 euro), Letonia (500 euro), Romania (515 euro), Ungaria (542 euro), Croatia (624 euro), Slovacia (646 euro). La polul opus, salariile minime depaseau 1000 de euro in Slovenia sau Spania, iar in Franta, Germania, Belgia sau Olanda sareau de 1500 euro/ luna.