Saptamana de lucru de 4 zile. Cel mai mare test facut pana acum.

Saptamana de lucru de 4 zile. Cel mai mare test facut pana acum.

Cel mai mare program-pilot de testare a saptamanii de lucru de 4 zile se va derula in Marea Britanie, pe o durata de sase luni. In acest interval, 3000 de angajati din 60 de companii vor lua parte la experimentul coordonat de academicieni de la universitatile Oxford si Cambridge in Marea Britanie si Boston College in Statele Unite ale Americii, in parteneriat cu 4 Day Week Global, 4 Day Week UK Campaign si thinktankul Autonomy.

Companii de top si institutii, implicate in studiu

Conceptul de saptamana de lucru de 4 zile a inceput sa devina din ce in ce mai interesant pentru tarile din Occident. Pandemia COVID-19 a reprezentat se pare punctul culminant, determinand companiile sa reexamineze tiparul de lucru, sa faca pasul spre munca in sistem hibrid sau lucrul de acasa.  Potrivit The Guardian, cercetarea din Marea Britanie va implica mai mult de 3000 de angajati din 60 de companii britanice cu domenii de activitate diferite, dar si institutii de renume precum Societatea Regala de Biologie.

Studiul va demara in luna iunie 2022 si se va derula pana in decembrie 2022. Cercetarea vine in contextul in care tot mai multe companii aleg ca varianta de imbunatatire a conditiilor de activitate- reducerea saptamanii de lucru, in multe cazuri fiind raportat un randament mai bun.

Calitate, nu cantitate la locul de munca

Printre companiile care au testat pana acum saptamana de lucru de 4 zile se numara si Panasonic, iar in timpul pandemiei unele banci au optat pentru aceasta varianta fara a afecta venitul angajatilor, iar rezultatele i-au incantat pe manageri.

Declicul s-a produs in cei doi ani de pandemie, cand am asistat la schimbari semnificative pe piata muncii, dar si in comportamentul de lucru al angajatilor. Nevoia de adaptare si-a spus cuvantul si acest interval si-a pus amprenta atat asupra asteptarilor angajatilor, cat si ale angajatorilor.

Joe O’Connor, directorul executiv al 4 Day Week Global, a explicat pentru cotidianul The Guardian: “Din ce in ce mai multe, managerii si directorii adopta un nou model de lucru care se concentreaza pe calitatea rezultatelor, nu pe cantitatea de ore (…) Lucratorii au iesit din pandemie cu asteptari diferite cu privire la ceea ce constituie un echilibru sanatos dintre viata si munca”.

Saptamana de lucru de 4 zile, in Romania

Si in Romania a fost propusa introducerea saptamanii de lucru de 4 zile. Mai multi parlamentari au initiat un proiect de lege menit sa le aduca angajatilor un weekend de trei zile.

Proiectul a fost inregistrat in data de 3 martie, initiat de Daniel Fenechiu si sustinut de mai multi deputati si senatori PNL si USR. Potrivit initiativei, este propusa o durata a timpului de lucru si de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe saptamana, astfel incat angajatii sa lucreze doar 4 zile pe saptamana si sa aiba un weekend de trei zile.