Sectorul constructiilor, din nou in impas. Ce aduce 2023?

Sectorul constructiilor, din nou in impas. Ce aduce 2023?

Sectorul constructiilor a traversat in ultimii ani perioade dificile. Pandemia a dat peste cap planurile investitorilor si companiilor din domeniu, iar momentul a fost urmat de scumpiri repetate ale materialelor de constructie, deficit de materii prime si criza energetica. Un sondaj realizat de INS in randul managerilor firmelor de constructii arata ca finalul anului 2022 si inceputul anului 2023 vor fi perioade marcate de reducerea activitatii si noi scumpiri.

Testul rezistentei pentru sectorul constructiilor

Predictibilitatea din sectorul constructiilor s-a redus in ultimii ani. Planurile facute pe termen lung, bugetele estimate si termenele stabilite au fost date peste cap de evenimentele ce au marcat istoria recenta. De la criza provocata de pandemie, la blocajele aduse de izbucnirea razboiului din Ucraina. In aceste conditii, flexibilitate si adaptarea raman conditii esentiale pentru companiile din acest domeniu.

Managerii companiilor sustin ca in perioada urmatoare sectorul constructiilor va da un nou test al rezistentei. Activitatea va fi conditionata de vremea rece, sincopele pe lanturile de aprovizionare, un nou val al scumpirilor materialelor de constructii asteptat la inceput de an, inflatie si evolutia preturilor la energie.

Analiza INS -Tendinte in evolutia activitatii economice in perioada noiembrie 2022 - ianuarie 2023- estimeaza o reducere a activitatii economice din domeniul constructiilor in acest interval, scaderea salariatilor, dar si o crestere a preturilor.

Potrivit estimarilor din luna noiembrie 2022, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni scadere a volumului productiei (sold conjunctural -17%). Managerii estimeaza scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -8%).

In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza crestere a acestora (sold conjunctural +38 %).

De la 1 ianuarie 2023 creste salariul in constructii

O alta schimbare ce se va produce de la inceputul anului 2023 este majorarea salariului, in acest sector. Astfel, daca in 2022  salariul minim brut este de 3.000 de lei, iar angajatul  primeste in mana suma de 2362 de lei, de la 1 ianuarie 2023, salariul minim brut in constructii ar urma sa creasca la 4.000 de lei, iar angajatul va primi in mana  suma de 3.150 de lei.